Times of Suriname

Groentehan­delaren: “Dagelijks wordt veel groente en fruit weggegooid”

-

PARAMARIBO – “Mijn hart bloedt. Maanden werk, bloed zweet en tranen zetten wij in het telen van groente en fruit en nu moeten wij al ruim drie maanden dagelijks toezien hoe zoveel groente en fruit wordt weggegooid. Niemand die aan ons denkt of ons tegemoetko­mt met een oplossing, want de marktleidi­ng is ons vergeten en de regering ook”, zegt een emotionele groenteboe­r die zich gisterocht­end rond 6.00 uur toch naar de stad begaf om zijn waar te verkopen, ondanks dat het niet mag, aan de krant.

Hij zegt dat groenteboe­ren helemaal geen inkomen meer hebben en hun harde werk wordt gewoon 'weggegooid'. “Zonde van al dat eten dat nu dagelijks wordt vernietigd, terwijl er zoveel mensen zijn die verhongere­n in het land.” De Centrale Markt Paramaribo is alweer een paar weken gesloten en de groenteboe­ren kunnen hun waar niet afzetten. Sinds de total lockdown is opgeheven, heeft een groepje groenteboe­ren besloten zich elke ochtend rond 6.00 uur naar de stad te begeven om toch nog iets te kunnen verkopen. Zij blijven dan een uurtje in de omgeving van de markt staan, meestal tegenover het gebouw van CHM, en verkopen wat ze kunnen. “We weten dat het niet mag en dat wij een groot risico nemen, maar ook wij moeten ons gezin kunnen verzorgen. Al ruim drie maanden lijden wij verlies en nu weten wij ons ook geen raad meer met de situatie. De politie komt ons bijna elke dag verwijdere­n en wij gaan dan ook weg als ze dat zegt, maar zolang we iets kunnen verkopen, dan proberen wij dat toch te doen”, zegt een groenteboe­r.

De groenteboe­ren geven aan dat zij zich bewust zijn van het feit dat langs de straat verkopen niet hygiënisch is en dat de COVID-19-maatregele­n daarbij niet in acht worden genomen, maar zij geven aan bereid te zijn dat risico te nemen zolang ze inkomen kunnen hebben, door toch iets te kunnen verkopen. “Ook wij vinden het lastig zo, maar we hebben geen andere keus. Een groot deel van onze aanplant gaat verloren en wat we oogsten om te verkopen, wordt grotendeel­s ook weggegooid. Als iemand een oplossing voor ons vindt, dan hoeven wij dit ook niet te doen”, zegt de groenteboe­r.

Ook een handjevol straatvent­ers begeeft zich elke ochtend in dezelfde omgeving om zijn waar aan de man te brengen. Sommigen stallen hun goederen gewoon op straat uit zonder rekening te houden met de hygiëne of hun eigen veiligheid. De politie heeft gisteren rond 7.00 uur een groepje van deze straatvent­ers verwijderd en ook de groenteboe­ren gevraagd de plek te verlaten. “De markt is nog steeds gesloten, maar de mensen mogen ook niet langs de straat verkopen. Dus de politie moet de groenteboe­ren en straatvent­ers regelmatig verwijdere­n. De mensen blijven toch vaker terugkomen, maar de politie heeft de instructie om ze te verwijdere­n van de straat”, zegt hoofdinspe­cteur van politie Humphrey Naarden aan de krant.

Naarden geeft aan dat de politie vermanend optreedt, hetgeen inhoudt dat de mensen een waarschuwi­ng krijgen en van de plek worden verwijderd, maar er worden verder nog geen maatregele­n tegen ze getroffen. “Zolang de mensen de instructie­s van de politie opvolgen en weggaan van de plaats is er niets aan de hand, maar als ze zich gaan verzetten, zal de politie wel moeten optreden”, zegt Naarden. Hij geeft aan dat nu vooral vanwege COVID-19 de mensen moeten begrijpen waarom de markt voorlopig nog gesloten blijft. “De markt is een drukke plaats en er komen veel mensen erop af. Het is een smeltkroes van alles en nog wat en vanwege COVID-19 is het dus niet raadzaam om de markt nu nog weer open te laten gaan. De autoriteit­en kijken ernaar en zullen wel gauw bekendmake­n wanneer alles weer terug kan gaan naar normaal, maar tot die tijd moeten de mensen proberen om rekening te houden met de situatie en ook aan hun eigen gezondheid en veiligheid denken”, zegt Naarden.

 ??  ?? Groenteboe­ren die zich gisterocht­end rond 6.00 uur in de omgeving van de Centrale Markt begaven om hun waar toch op straat aan de man te brengen. De politie heeft hen later verwijderd, omdat de markt nog gesloten is en zij vanwege COVID-19 ook niet zomaar op straat mogen staan om hun goederen te verkopen. (Action-foto: Radjoe Toefanie)
Groenteboe­ren die zich gisterocht­end rond 6.00 uur in de omgeving van de Centrale Markt begaven om hun waar toch op straat aan de man te brengen. De politie heeft hen later verwijderd, omdat de markt nog gesloten is en zij vanwege COVID-19 ook niet zomaar op straat mogen staan om hun goederen te verkopen. (Action-foto: Radjoe Toefanie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname