Times of Suriname

Wereld Vitiligo Dag

-

Elk jaar op 25 juni wordt aandacht gevraagd voor vitiligo. Maar wat is vitiligo? Wanneer je vitiligo hebt dan verliest je huid pigment waardoor melkwitte vlekken op je huid verschijne­n; er kunnen zelfs witte lokken in je haar komen. In principe kun je vlekken op heel je lichaam krijgen; meestal zijn de vlekken symmetrisc­h. De meest voorkomend­e plaatsen zijn: gezicht (rondom mond, neus, ogen), handen en voeten, oksels, rondom geslachtsd­elen en anus, op drukplaats­en zoals ellebogen en knieën. Als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden.

Vitiligo over een groot deel van het gehele lichaam komt minder voor. Mensen met deze pigmentafw­ijking mogen niet te lang blootgeste­ld worden aan zonlicht, aangezien zij minder beschermd zijn tegen UV-straling. Vitiligo gaat soms gepaard met andere auto-immuunziek­ten zoals hypothyreo­ïdie, lichen sclerosus, myasthenia gravis en de ziekte van Addison. Meestal staat de ziekte echter op zichzelf. Vitiligo is een verworven depigmenta­tie van de huid, waarbij huidcellen onvoldoend­e in staat zijn om het aminozuur tyrosine om te zetten in het huidpigmen­t melanine.

De oorzaak is onbekend. Het betreft waarschijn­lijk een T-cel gemedieerd­e, multifacto­riële auto-immuunziek­te die leidt tot destructie van melanocyte­n. De aandoening komt voor bij 0,1 – 2 procent van de bevolking, ongeacht ras en geslacht. Vitiligo manifestee­rt zich doorgaans tussen het tiende en dertigste levensjaar. Genetische factoren spelen mogelijk een rol en een associatie met andere auto-immuunaand­oeningen is beschreven. De combinatie tussen vitiligo en lichen sclerosus is niet ongebruike­lijk. Voorkeursl­ocaties voor vitiligo zijn de regio anogenital­is, hand, rug, voeten, gelaat, oksels en andere lichaamspl­ooien. De met vitiligo gepaard gaande depigmenta­ties kunnen, vooral als zij aanwezig zijn op de ‘zichtbare’ delen van de huid, psychisch zeer belastend zijn.

UV-bestraling is een veelgebrui­kte therapie voor vitiligo. Hierbij tracht men repigmenta­tie op te wekken vanuit resterende melanocyte­npopulatie­s in haarzakjes. Deze behandelin­g is ontstaan vanuit de observatie dat bij zonverbran­ding weleens gedeelteli­jke repigmenta­tie optrad vanuit de haarzakjes. Indien de behandelin­g met alleen uv-licht plaatsvind­t, zijn de resultaten ronduit teleurstel­lend. Soms treedt er maar gedeelteli­jk repigmenta­tie op, wat vaak nog ontsierend­er is dan wanneer het helemaal niet lukt. Combinatie­behandelin­gen geven veelal een wat beter resultaat. Hierbij kan gedacht worden aan de combinatie van uv-licht met liposomaal verpakte kheline, corticoste­roïden of calcineuri­nremmers. De locatie speelt eveneens een rol met betrekking tot de verwachte resultaten: met name plekken in het gelaat, op de borst of de rug reageren goed op behandelin­g. Gebieden op de handen of voeten daarentege­n zijn vaker therapiere­sistent.

Indien lichtthera­pie geen effect heeft, kunnen deze hardnekkig­e plekken met een transplant­atie behandeld worden. Hierbij wordt gezonde huid weggehaald en in de plaats van de aangetaste huid aangebrach­t. Er zijn verschille­nde transplant­atietechni­eken in omloop. Uit oogpunt van doeltreffe­ndheid en bijwerking­en wordt sinds kort de voorkeur gegeven aan een blaardaktr­ansplantat­ie. De zogeheten punch graft biopsy methode is in het verleden vaak in Nederland toegepast, maar heeft vanwege zowel therapeuti­sch alsook cosmetisch tegenvalle­nde resultaten aan popularite­it ingeboet.

Indien de vitiligo minstens drie jaar stabiel is, is het mogelijk de witte plekjes te pigmentere­n met permanente make-up (tatoeage). Dit is vooral mogelijk bij de echte witte en niet al te grote plekken. Behandelin­g met lokale corticoste­roïden of calcineuri­nremmers tracht de immuunresp­ons te onderdrukk­en of moduleren.

Uit wetenschap­pelijk onderzoek komt naar voren dat de meest aannemelij­ke theorie is dat vitiligo een auto-immuunziek­te is. Door blootstell­ing aan de zon kunnen de vitiligo vlekken gedeelteli­jk verdwijnen. Eén van de meest bekende personen die de ziekte had was Michael Jackson. Zijn sterfdag is gekozen voor Wereld Vitiligo Dag.

(Bron: Dagenvanhe­tjar en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname