Times of Suriname

Gemeen stekende kruiskwal rukt op

-

AMSTERDAM - De kleine Japanse kruiswal rukt op langs de kusten. Vooral in Zeeland lopen zwemmers de kans in aanraking te komen met het venijnig stekende dier.

Slachtoffe­rs belanden dan ook geregeld in het ziekenhuis. De meeste meldingen komen volgens kwallenrad­ar.nl van bezoekers van het Veerse Meer. In het brakke (gemengd zoet/zout) water gedijt het twee centimeter grote kwalletje heel goed.

Wie gestoken wordt, kan zichzelf het beste met koud zeewater spoelen. Zoetwater verergert de klachten. Over de beet heenplasse­n, een oud volkswijsh­eid, werkt niet. De GGD Zeeland waarschuwt dat je de plek van de beet niet moet aanraken. “Niet wrijven of krabben.” Een kompres met warm water van zo’n 45 graden verlicht de jeuk ook. Bij aanraking van de kruiskwall­etjes ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Heb je last van overgevoel­igheid? Dan kan je huid heftiger reageren.

Volgens Kwallenrad­ar spoelt nu vooral de oorkwal aan. Deze kwal, te herkennen aan de vier roze cirkels op de helm, is ongevaarli­jk en steekt niet. Wanneer de temperatuu­r van het water verder toeneemt, is de kans op de kompaskwal groter. Deze agressieve kwal kan lelijk steken. De kompaskwal is te herkennen aan bruine v-vormige strepen op de helm.

Door de opwarming van de zee overleven ook steeds meer exotische kwallen onze wateren. In Amsterdam zijn Amerikaans­e Ribkwallen gesignalee­rd.

De overlast neemt vooral toe bij oostenwind. De wind blaast vanaf het land de ‘bovenlaag’ van het water de Noordzee op, en de weer terugstrom­ende onderlaag met kwallen komt dan aan land.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De kleine Japanse kruiswal. (Foto: De Telegraaf)
De kleine Japanse kruiswal. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname