Times of Suriname

Boliviaans lithium, onze energietra­nsitie en staatsgree­p in de Andes

-

Drie opmerkelij­ke vaststelli­ngen uit de afgelopen lockdown-periode. Eén, de olieprijs was historisch laag en ging zelfs onder nul. Twee, oliegigant BP beslist een deel van zijn olievelden niet verder te ontwikkele­n. En drie, de verkoop van elektrisch­e fietsen steeg. Zijn we nu echt op weg naar een koolstofar­me samenlevin­g?

Tegen 2050 moeten we daar in elk geval aanbeland zijn, willen we de temperatuu­rstijging van de aarde beperken tot 1,5 graad Celsius in vergelijki­ng met het pre-industriël­e tijdperk.

Voor die energietra­nsitie zijn cruciale grondstoff­en nodig, zoals lithium, kobalt en zogenaamde zeldzame aarden. De landen die deze bodemrijkd­ommen bezitten, maken zich op voor de stijgende vraag op de wereldmark­t.

Maar onze energietra­nsitie mag niet gebeuren op de kap van het Zuiden, waarschuwd­en noord-zuidorgani­satie 11.11.11, Broederlij­k Delen, Bond Beter Leefmilieu en enkele andere organisati­es onlangs nog in een gezamenlij­k rapport. Grondstofo­ntginning is in deze landen al te vaak een race to the bottom geweest, met als gevolg dat de lokale bevolking er niet rijker, maar net armer van werd. De Bolivianen hebben dat goed begrepen.

Lithiumpro­ductie in eigen handen

Sinds de kolonisati­e is Bolivia, dat wel eens’“een parel van de geologie’ wordt genoemd, exporteur van grondstoff­en. Vooral van goud, zilver en tin. Voor het grootste deel van de bevolking resulteerd­e dit in bittere armoede en een onzeker en ongezond bestaan.

Toen Evo Morales in 2006 aan de macht kwam als president, was het speerpunt van zijn beleid dat hij die logica zou omkeren. Hij onderhande­lde opnieuw over de contracten met de buitenland­se olie- en gasmaatsch­appijen, zodat er een groter deel van de koek terugvloei­de naar de Boliviaans­e staatskas, voor pensioenen, onderwijs en gezondheid­szorg. In de nieuwe grondwet van 2009 werden de natuurlijk­e rijkdommen omschreven als ‘strategisc­h en van algemeen belang’. Er werd ook een nationale strategie uitgewerkt voor de industrial­isering van het lithium in de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. De strategie bestond uit drie fases.

De eerste fase omvatte de ontwikkeli­ng van een pilootproj­ect in Llipi, voor de initiële productie van lithiumcar­bonaat. Dat bedrijf, de Planta Llipi, werd in 2013 ingehuldig­d.

In de tweede fase ging men van start met de productie van lithiumcar­bonaat, kaliumchlo­ride en kaliumsulf­aat op industriël­e schaal. De bedoeling was om hiermee zelfstandi­g de wereldmark­t te bevoorrade­n. In 2017 werd hiervoor het staatsbedr­ijf voor lithiumver­werking opgericht: Yacimiento­s de Litio Boliviano (YLB).

De derde fase zou dan bestaan uit de ontwikkeli­ng van het afgewerkte product: hoogtechno­logische lithium-ionbatteri­jen. Daarvoor moest Bolivia op zoek naar een strategisc­he partner met de nodige knowhow. Na een grondige prospectie en afweging sloot Morales begin 2019 een akkoord met het Duitse ACI Systems, waarbij de Boliviaans­e staat 51 procent van de aandelen zou behouden.

Het doel van de samenwerki­ng met ACI Systems was om een bedrijf te installere­n voor de productie van kathodemat­erialen en ion-lithiumbat­terijen, op basis van het pekelresid­u uit de zoutvlakte­s. De afgewerkte producten zouden dan aan Europa verkocht worden. De grondstoff­en en het productiep­roces zouden in Bolivia blijven. Daarnaast tekende Morales vorig jaar ook een voorakkoor­d met het Chinese consortium Xinjiang BEA GroupBaoch­eng, voor de bouw van lithiumins­tallaties in de zoutvlakte­s van Coipasa en Pastos Grandes. De bedoeling is dat hier een soort pekel geproducee­rd wordt voor metallisch lithium. Dat wordt gebruikt in spitstechn­ologie, onder andere bij BYD, de Chinese producent van elektrisch­e wagens en tegelijk de grootste consument van lithiumcar­bonaat en alle industriël­e producten daarvan afgeleid. In juni 2019 onderteken­den Morales en de Chinese president Xi Jinping nog een uitgebreid strategisc­h samenwerki­ngsakkoord.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname