Times of Suriname

Sommigen zien het monster van Loch Ness opduiken, maar daar geloof ik niet in: vakantiefo­to’s Britse toerist gaan viraal

-

Steve Challice uit Southampto­n kwam met opvallende vakantieki­ekjes thuis van zijn trip naar Schotland vorig jaar. Vooral zijn foto’s van Loch Ness, het bekende Schotse meer, trokken de aandacht op het internet. U raadt het al: sommigen zien het beruchte monster van Loch Ness opduiken. Zelf gelooft Challice daar niet in. Hij ontkent wel dat hij het beeld heeft gephotosho­pt.

De reis van Steve Challice met zijn broer naar Schotland vond vorig jaar in september plaats en duurde twee weken. Maar pas recent, tijdens de lockdown, had hij tijd om de honderden foto’s deftig te bekijken. De broers bezochten onder meer Urquhart Castle, een kasteel uit de 13de eeuw aan de oevers van het wereldbero­emde Loch Ness.

Steve Challice nam daar een foto van de oever aan de overkant en merkte een ‘soort van rimpeling in het water’ op. Hij schoot enkele beelden. Hij meende een grote vis te zien in het water, maar die ‘kwam slechts op één foto tevoorschi­jn’, aldus Challice. “Een toevalstre­ffer”, zegt de Brit. “Ik ben nog een tijdje blijven kijken maar ik heb het niet meer gezien, zoals je kunt zien op de foto.” Challice schat de grootte van de vis op 2,5 meter. Het dier kwam op zo’n 9 meter afstand van hem maar heel even boven water piepen.

Het volstond uiteraard om de foto met de ‘grote vis’ zelf dacht hij aan een meerval of een zeehond, maar hij wou de mening van anderen - op Facebook te zwieren om de gedachten van de mensen de vrije loop te laten. “Ik weet dat dit heel wat aandacht heeft getrokken en dat sommigen beweren dat dit het monster van Loch Ness is, maar persoonlij­k geloof ik daar niet in”, aldus Steve Challice. Volgens hem is er een logische verklaring voor alle vermeende waarneming­en van het monster van Loch Ness.

Na het verschijne­n van de foto’s op Facebook nam Roland Watson, de schrijver die de Loch Ness Mysteryblo­g beheert, contact op met Challice. Watson is een expert inzake het monster van Loch Ness en heeft zo zijn twijfels bij de authentici­teit van de beelden van Challice. “Als dit een echte foto is van een wezen in Loch Ness, dan komt ze makkelijk in de top drie aller tijden”, aldus Watson. Maar Watson heeft twijfels of dit beeld al dan niet gephotosho­pt is. Hij maakte zijn bezwaren over aan Steve Challice. “We zullen wel zien waarheen ons dat zal voeren.”

Een andere expert in digitale fotografie is ook van mening dat er photoshop in het spel is, ‘vanwege de kleurverza­diging en de onduidelij­ke aflijning van het vermeende dier’, schrijft de Daily Record.

Steve Challice houdt vol dat zijn beelden authentiek zijn en dat hij ze niet heeft bewerkt. “Ik geloof tot vandaag nog altijd oprecht dat dit gewoon een grote vis is die vanuit de zee in het Loch is beland.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname