Times of Suriname

Criminalit­eit kent forse daling dankzij lockdown

-

PARAMARIBO - De criminalit­eit kent in vergelijki­ng met 2018 en 2019 in de maanden maart, april, mei tot en met 24 juni een forse daling. Dat is te danken aan de COVID19-maatregele­n, in het bijzonder de lockdown. Dit zegt Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De cijfers blijken in de afgelopen jaren flink af te nemen: bekeken over de bovengenoe­mde maanden waren er in 2018, 1213 gevallen van gekwalific­eerde diefstal. In 2019 verminderd­e dat aantal met 80 gevallen en in 2020 waren er 848 gevallen. Ook de inbraken namen de afgelopen jaren af. In 2018 waren het er 1369, wat in 2019 met 204 gevallen afnam en 2020 telt tot nu toe 915 gevallen. Verder telde 2018 407 berovingen. In 2019 waren er 346 en in 2020 157.

Naarden zegt dat het te maken heeft met de lockdown, omdat de mensen veelal thuis zijn. “Als het niet de ouders zijn, zijn het hun opgeschote­n kinderen. Dus de inbraken worden zeker moeilijker.

Inbrekers willen niet gezien worden, dus als er mensen thuis zijn, breken ze niet in. Verder zijn de buren ook thuis en die zullen zeker reageren en de politie alarmeren wanneer ze iets vreemds zien. Tijdens de partiële lockdown zijn mensen ´s avonds ook thuis, omdat ze niet kunnen uitgaan.”

Naarden verduideli­jkt dat de politie nog bezig is te patrouille­ren op straat. Wanneer politieamb­tenaren mensen op straat tegenkomen, worden die auto´s gestopt en ze doen meteen een algehele veiligheid­scontrole. “We kijken wie er allemaal in de auto´s zitten en wat ze bij zich hebben. Auto´s worden doorzocht op illegale zaken zoals wapens, drugs enzovoorts.” De patrouille wordt niet alleen door de politie gedaan, maar ook door speciale diensten. Die zijn op de hoogte van de criminelen die gezocht worden voor ernstige strafbare feiten. “Die criminelen hebben contact met elkaar en geven onderling door dat er niet alleen papieren gecontrole­erd worden. Dat zorgt ervoor dat ze een beetje beduusd zijn omdat de kans dat ze gepakt worden groter is.” De politie had, ondanks het feit dat nu veel mensen werkloos zijn vanwege COVID19, wel verwacht dat de criminalit­eit zou dalen. Dit is ook het geval in de grote vakantie, omdat veel bewoners thuis zijn met hun kinderen.

JL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname