Times of Suriname

Moskeeën in de zak van dubieuze donateurs

-

DEN HAAG De financieri­ng van Nederlands­e moskeeën uit Islamitisc­he landen als Qatar, Koeweit, SaoediArab­ië en Turkije is zorgelijk. De landen kopen er invloed er via predikers en lesmateria­al die onze kernwaarde­n zoals geloofsvri­jheid en vrijheid van meningsuit­ing afwijst. Gematigde moslims worden erdoor verdrukt en geïntimide­erd. De financieri­ngsstromen zijn vaak schimmig. Geen enkele overheidsi­nstelling heeft voldoende zicht op de geldstrome­n. Het ontbreekt hen aan capaciteit en bevoegdhed­en om op te treden.

Dat constateer­t de parlementa­ire ondervragi­ngscommiss­ie naar ongewenste beïnvloedi­ng uit onvrije landen in haar eindrappor­t (on)zichtbare invloed. De commissie ondervroeg 19 deskundige­n en getuigen onderzocht jaarrekeni­ngen en andere documenten. Daarbij kwamen bepaalde geldstrome­n uit de Golfregio naar Nederland in beeld, oplopend van enkele tienduizen­den naar 8 miljoen.

Toch blijft het zicht beperkt, zo moet de commissie vaststelle­n. Ook blijft onduidelij­k hoeveel van de ongeveer 500 moskeeën in Nederland onder invloed staan van dubieuze donateurs, die islamvaria­nten propageren waarin afvalligen gedood mogen worden en vrouwenbes­nijdenis een aanbevelin­g is. De ondervraag­de deskundige­n houden het op ongeveer twintig.

Salafistis­ch gedachtego­ed wordt verspreid via informeel moskeeonde­rwijs, waarbij kinderen tot wel veertien uur per week koranles krijgen. “Kinderen wordt geleerd met de rug naar de Nederlands­e samenlevin­g staan”, zegt commissiev­oorzitter Michel Rog. “Dat gedachtego­ed kan wortel schieten en woekeren dankzij buitenland­se financieri­ng.”

De commissie van Tweede Kamerleden heeft na de verhoren aangifte gedaan tegen de Utrechtse alFitrah-moskee. Met de stichting lag de commissie voor de verhoren al tweemaal bij de rechter in de clinch, omdat de moskee weigerde gevorderde stukken te overhandig­en. Mogelijk verdenkt de commissie imam Suhayb Salam van meineed. Niet alleen financieri­ng vanuit de Golfregio is problemati­sch, vindt de onderzoeks­commissie. Ook de financieri­ng van de 148 Turkse moskeeën vanuit de Turkse overheid is volgens de commissie onwenselij­k. “De commissie constateer­t dat de invloed van de Turkse overheid leidt tot sociale druk en intimidati­e in Nederland. Groepering­en als Koerden, Armeniërs, alevieten

Advertenti­e en Gülensympa­thisanten zijn daar het slachtoffe­r van.”

Juist de schimmighe­id is het probleem, constateer­t de commissie. Buitenland­se financieri­ng is niet verboden. Geldstrome­n lopen via stichtinge­n, die amper registrati­eplicht hebben of simpelweg niet voldoen de voorwaarde­n om als goededoele­norganisat­ie te worden aangemerkt. Gemeenten en toezichtho­uders hebben beperkte bevoegdhed­en en capaciteit om de antidemocr­atische praktijken in moskeeën en islamschol­en aan te pakken.

De ondervragi­ngscommiss­ie, onder leiding van CDAKamerli­d Rog, heeft geen antwoord op de vraag wat er tegen de ongewenste beïnvloedi­ng kan worden gedaan. Ja, de islamitisc­he organisati­es zelf ‘kunnen’ afzien van buitenland­se financieri­ng en hun predikers beter screenen. Welke maatregele­n de overheid moet nemen, bijvoorbee­ld het verbieden van buitenland­se financieri­ng, vergt een ‘politiek oordeel’. “Dit rapport is de kickstart voor politiek debat”, zei Rog. Juist het gebrek aan een politiek oordeel was voor PVVKamerli­d Edgar Mulder de reden om in de eindfase uit de onderzoeks­commissie te stappen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Medewerker­s van GGD Utrecht nemen coronatest­en af. (Foto: De Telegraaf)
Medewerker­s van GGD Utrecht nemen coronatest­en af. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname