Times of Suriname

Ebolauitbr­aak in oosten van Congo officieel voorbij, virus nog niet verslagen

-

DEMOCRATIS­CHE REPUBLIEK CONGO - De ebola-uitbraak in het oosten van Congo is voorbij, verklaarde­n de Congolese autoriteit­en gisteren. De op een na grootste ebola-uitbraak ooit heeft bijna twee jaar geduurd. De uitbraak, die door de WHO in juli 2019 werd bestempeld als internatio­nale gezondheid­scrisis, heeft sinds het begin van de uitbraak in augustus 2018 bijna 2300 mensen het leven gekost. Ook zijn er bijna 3500 besmetting­en geregistre­erd.

Ebola duikt steeds weer op omdat het een zeer besmetteli­jk virus is dat de mens kan bereiken door het slachten en consumeren van zieke dieren. Onder meer vleermuize­n en apen kunnen gastheer zijn voor ebola en het is niet mogelijk om al deze dieren uit voorzorg te ruimen.

De strijd tegen ebola werd, ondanks effectieve behandelin­gen en vaccins, in het oosten van Congo bemoeilijk­t door de aanwezighe­id van rebellengr­oepen. Ook speelde mee dat er veel verkeerde informatie over ebola rondging, waardoor hulpverlen­ers door de bevolking werden gewantrouw­d.

Begin deze maand, toen de ebola-uitbraak in heel Congo voorbij leek te zijn, werd er in het westen van het land een nieuwe uitbraak vastgestel­d. Onderzoek wijst uit dat deze uitbraak geen connectie heeft met de uitbraak in het oosten van Congo. Inmiddels zijn hier meer dan tien nieuwe sterfgeval­len vastgestel­d.

“We zijn opgelucht dat de uitbraak voorbij is”, meldt Artsen zonder Grenzen in een reactie. De organisati­e was de afgelopen jaren actief in het land om te strijden tegen het ebolavirus.

“Maar tegelijker­tijd is het ontzettend belangrijk dat iedereen waakzaam blijft; één enkele nieuwe zaak zou een nieuwe uitbraak kunnen veroorzake­n en de vooruitgan­g die de afgelopen weken en jaren is geboekt, ongedaan maken.”

De grootste ebola-uitbraak ooit vond plaats in WestAfrika van 2013 tot 2016. Toen kwamen meer dan 11.300 mensen om het leven.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname