Times of Suriname

Zeker twintig prehistori­sche schachten ontdekt nabij Stonehenge

-

Stonehenge is misschien wel één van de beroemdste prehistori­sche locaties op aarde. Wie denkt aan megalithis­che monumenten, denkt natuurlijk direct aan Stonehenge. Het grote, nog altijd mysterieuz­e monument bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvorm­ig arrangemen­t van grote, primitief bewerkte, staande stenen. Maar daar houdt het nog niet op. Want op steenworpa­fstand hebben onderzoeke­rs nu een grote, nieuwe ontdekking gedaan. Recent veldwerk en een grondige analyse hebben bewijs geleverd voor zeker twintig diepe, enorme prehistori­sche schachten. Elke schacht is meer dan tien meter breed en reikt zo’n vijf meter diep. Daarnaast vormen ze gezamenlij­k een cirkel met een diameter van meer dan twee kilometer en omsluiten een gebied van zo’n drie vierkante kilometer.

De cirkel bevindt zich rondom de nederzetti­ng Durrington Walls – één van de grootste ‘hengemonum­enten’ van GrootBritt­annië – en de beroemde, kleinere prehistori­sche cirkel Woodhenge. Na datering blijken de schachten zo’n 4.500 jaar oud te zijn, wat betekent dat deze rond dezelfde tijd zijn gebouwd als

Durrington Walls.

Volgens de onderzoeke­rs is het een ongekende ontdekking, want geen enkele vergelijkb­are prehistori­sche structuur in het Verenigd Koninkrijk omvat zo’n groot gebied als de cirkel van schachten nabij Durrington. Bovendien is de structuur uniek. “Het geeft ons inzicht in het verleden waarin een nog complexere samenlevin­g bestond dan we ons ooit konden voorstelle­n”, zegt onderzoeke­r Richard Bates.

De vraag is natuurlijk waar deze immense schachten precies voor dienden. Maar ook daar hebben de onderzoeke­rs een idee over. De neolithisc­he periode – die in verband wordt gebracht met de opkomst van de eerste boeren in Groot-Brittannië – wordt namelijk gekenmerkt door de ontwikkeli­ng van sierlijke en soms zeer grote, rituele structuren en bouwwerken. Ook de grote steencirke­l in Stonehenge is daar een goed voorbeeld van. De archeologe­n zijn dan ook van mening dat de schachten als grens dienden voor een heilig gebied. Zo zouden de enorme structuren mensen naar religieuze plaatsen binnen de cirkel geleid kunnen hebben. Ook zouden de enorme schachten een waarschuwi­ng geweest kunnen zijn voor mogelijke indringers.

Afgezien van de grote en ongekende schaal heeft de cirkel van schachten ook andere verrassend­e kenmerken. De grens lijkt opzettelij­k te zijn aangelegd naast een ander prehistori­sch monument, namelijk de Larkhill Causewayed Enclosure. Al met al lijkt het erop dat de destijdse architecte­n goed hebben nagedacht over waar de cirkel met schachten kwam te liggen. Zo’n zorgvuldig­e planning op zo’n enorme schaal is erg verbazingw­ekkend en benadrukt bovendien hoe belangrijk de positioner­ing van de schachten was.

De bijzondere ontdekking levert mogelijk ook belangrijk­e inzichten op over het nog altijd raadselach­tige monument Stonehenge. “Als de plaats waar de bouwers van Stonehenge woonden en feestten, is Durrington Walls de sleutel tot het ontsluiten van het verhaal van Stonehenge,” zegt onderzoeke­r Nick Snashall. “De ontdekking biedt ons dan ook nieuwe inzichten in de levens en overtuigin­gen van onze neolithisc­he voorouders.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname