Times of Suriname

Pluto is koud en ijzig-maar dat is mogelijk lang niet altijd zo geweest

-

Pluto staat bekend als een verre, rotsachtig­e en ijzige dwergplane­et op miljarden kilometers afstand van de aarde. Niets wijst erop dat dit kille hemellicha­am ooit genoeg warmte genereerde voor vloeibaar water. Toch stelt een nieuwe studie dit nu ter discussie. Volgens de onderzoeke­rs zou het goed kunnen dat Pluto zijn bestaan ooit is begonnen met een warm hart en een ondergrond­se oceaan. En met hem nog vele andere Kuipergord­elobjecten.

“Lange tijd hebben onderzoeke­rs nagedacht over de thermische evolutie van Pluto,” zegt onderzoeke­r Francis Nimmo. Maar veel verder dan wat theorieën zijn wetenschap­pers nog niet gekomen. “Nu we over afbeelding­en van Pluto’s oppervlak beschikken dankzij NASA’s New Horizons-missie, kunnen we dat wat we zien vergelijke­n met de voorspelli­ngen van verschille­nde modellen over de thermische evolutie.” Die scheervluc­ht van New Horizons langs Pluto leidde tot een aantal opvallende ontdekking­en. En een paar dingen vielen op, waaronder het bijzondere bekken genaamd Sputnik Planitia die gevuld is met stikstofij­s en mogelijk ontstaan door een enorme inslag. Al snel concludeer­den de onderzoeke­rs dat het zeer aannemelij­k is dat onder het ijzige oppervlak van de dwergplane­et een oceaan huist. Maar hoe is die ooit ontstaan?

De onderzoeke­rs vermoeden dat de aangroei van nieuw materiaal tijdens de vorming van Pluto mogelijk warmte genereerde, waardoor er een heuse vloeibare oceaan ontstond. En hoewel Pluto langzaam afkoelde en bevroor, is het zelfs mogelijk dat deze vloeibare oceaan nog steeds onder de ijzige korst schuilgaat. Deze ‘warme start’ staat in schril contrast met het traditione­le beeld van Pluto’s oorsprong als een bal van bevroren ijs en gesteente. Radioactie­f verval zou volgens deze theorie warmte hebben gegenereer­d waardoor ijs smolt en er een ondergrond­se oceaan werd gevormd. Maar dit trekken de onderzoeke­rs nu dus hevig in twijfel.

Omdat water uitzet wanneer het bevriest en samentrekt wanneer het smelt, hebben de scenario’s voor een warme of koude start op Pluto verschille­nde implicatie­s voor de tektoniek en de resulteren­de oppervlakt­ekenmerken. “Als het ijs in het binnenste smolt, zou Pluto zijn samengetro­kken,” vertelt onderzoeke­r Carver Bierson. “De kenmerken daarvan zouden we in dat geval op het oppervlak moeten terugzien.” Tekenen daarvan zijn echter nergens op Pluto te vinden. “Als Pluto echter zijn bestaan is begonnen met een warm hart, zou dit hebben gezorgd voor uitdijende kenmerken op het oppervlak,” gaat Bierson verder en dat is wat we wel terugzien. De waarneming­en zijn dus meer in overeenkom­st met de theorie dat Pluto zijn bestaan ooit is begonnen met een vloeibare oceaan.”

De volgende vraag die de onderzoeke­rs probeerden te tackelen, was of er wel voldoende energie beschikbaa­r was voor zo’n warme start op Pluto. “Hoe Pluto oorspronke­lijk ontstond, is van groot belang voor zijn thermische evolutie,” legt Nimmo uit. “Als de vorming te lang duurt, straalt het hete materiaal aan het oppervlak energie de ruimte in, maar als het zich snel genoeg vormt, wordt de warmte erin opgesloten.” De onderzoeke­rs berekenden dat als Pluto zich in een periode van minder dan 30 duizend jaar zou hebben gevormd, de dwergplane­et waarschijn­lijk zo’n warme start heeft meegemaakt. Als Pluto echter gedurende miljoenen jaren door accretie werd gevormd – het proces waarbij materie samentrekt – zou zo’n warme start alleen mogelijk zijn als grote meteoriete­n hun energie diep onder het oppervlak zouden hebben begraven.

De nieuwe bevindinge­n wijzen er dus op dat ondanks de grote afstand tot de zon en het kille en koude oppervlak, het helemaal niet zo’n gekke gedachte is dat Pluto nog steeds een vloeibare ondergrond­se oceaan bezit. Bovendien impliceert het dat mogelijk ook andere grote Kuipergord­elobjecten een vergelijkb­are warme start kenden en eveneens oceanen herbergen. Deze oceanen zouden tot op de dag van vandaag kunnen bestaan in de grootste hemellicha­men, zoals de dwergplane­ten Eris en Makemake.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname