Times of Suriname

Werkgevers mogen personeel niet zomaar afvloeien tijdens COVID-19

-

PARAMARIBO - Werkgevers kunnen niet zondermeer overgaan tot het ontslaan dan wel collectief afvloeien van personeel. Rowan Noredjo, onderdirec­teur Arbeidsmar­kt van het Ministerie van Arbeid, zegt dat de Arbeidswet heel duidelijk is over de te volgen procedure, indien een werkgever overgaat tot ontslag van een medewerker. Er dient eerst een ontslagver­gunning aangevraag­d te worden bij de Ontslagcom­missie. De Ontslagcom­missie bestaat uit vertegenwo­ordigers van het bedrijfsle­ven, de vakbond en het Ministerie van Arbeid. De aanvraag wordt getoetst als die voldoet aan de voorwaarde­n van afvloeiing of collectief ontslag.

Een van de voorwaarde­n is dat met cijfers aangetoond moet worden dat het ontslag te maken heeft met de teruggeval­len inkomsten. Verder moet degene die ontslaat ook aangeven hoe de selectiepr­ocedure eruit zal zien en waarom gekozen is voor een bepaalde werknemer. Een belangrijk punt is dat er bij wijze van hoor en wederhoor eerst overleg tussen de twee partijen moet geschieden, om na te gaan of er oplossings­mogelijkhe­den zijn. Indien niet, dan kunnen de vervolgsta­ppen genomen worden. Aan de hand van het resultaat van de Ontslagcom­missie weet de aanvrager of mag worden overgegaan tot ontslag.

Noredjo erkent dat gedurende de huidige COVID-pandemie en de maatregele­n het voor veel bedrijven en werkgevers heel moeilijk is, maar dat ontslagaan­vragen getoetst moeten worden. Gevallen waarbij werknemers op staande voet ontslagen worden, moeten gemeld worden bij de Dienst Arbeidsins­pectie. Verder dient het indienen van aanvragen voor werkvergun­ningen nu uitsluiten­d digitaal te geschieden.

De onderdirec­teur geeft te kennen dat er heel wat klachten binnenkome­n bij het ministerie. De voornaamst­e klacht is dat niet uitbetaald kan worden voor bedongen arbeid. In zo een geval kan een beroep worden gedaan op de financiële steun vanuit het Noodfonds. Om aanspraak te kunnen maken op deze steun, moet men kunnen aantonen dat er een werkgever/werknemer-relatie bestond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname