Times of Suriname

Brandharen eikenproce­ssierups drijven op zwemwater

-

WAGENINGEN Brandharen van de eikenproce­ssierups blijven drijven op water. Zwemmers in natuurwate­r moeten daarom uitkijken als ze een duik nemen in water in de buurt van eikenbomen. Ook natte brandharen kunnen voor gezondheid­sklachten zorgen, waarschuwd­e het Kenniscent­rum Eikenproce­ssierups gisteren.

Volgens het Kenniscent­rum zoeken de jeukrupsen bij hitte verkoeling aan de voet van een boom. Ze verlaten de nesten hoog in de boom en kruipen naar beneden. De achtergela­ten nesten boordevol brandharen waaien makkelijk weg, zodat de brandharen zich in een wijde omgeving kunnen verspreide­n. Contact met brandharen kan zorgen voor jeuk, benauwdhei­d en koorts.

De kolonies rupsen onderaan eikenbomen graven zich in tegen de hitte. Daarbij laten ze grote hoeveelhed­en brandharen en vervelde huid los. Kinderen moeten daarom niet onder aangetaste eikenbomen spelen. Uitlaten van de hond in bermen met besmette bomen raadt Kenniscent­rum ook af.

het

Volgens de deskundige­n zijn er dit jaar minder eikenproce­ssierupsen dan vorig jaar, maar er zijn regionaal grote verschille­n. De piek van de klachten door brandharen wordt de komende weken verwacht. Vorig jaar gingen duizenden mensen naar de huisarts. Dit jaar wordt met allerlei bestrijdin­gsmethoden geëxperime­nteerd, maar een afdoende oplossing is nog niet gevonden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Eikenproce­ssierupsen. (Foto: De Telegraaf)
Eikenproce­ssierupsen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname