Times of Suriname

Levenslang voor 121 Turken na mislukte staatsgree­p

-

TURKIJE In Turkije hebben 121 mensen een levenslang­e celstraf gekregen. Ze zijn schuldig verklaard aan het medeplegen van de mislukte staatsgree­p in 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Dat melden Turkse staatsmedi­a.

Officieel krijgen de veroordeel­den hun straf vanwege schending van de grondwet. 86 van de 121 gestraften krijgen bovendien een verzwaarde gevangenis­straf. Dat betekent dat ze hun straf in een zwaarder detentiere­gime moeten ondergaan.

De regering van president Erdogan vervolgt sinds de mislukte couppoging een beweging van een oude politieke vriend en latere rivaal, de in Amerika wonende islamitisc­he prediker Fethullah Gülen. Erdogan beschuldig­t hem er al jaren van achter de mislukte coup te zitten en heeft de beweging als terroristi­sch bestempeld. De Verenigde Staten weigeren de geestelijk leider uit te leveren. In Turkije zijn sinds 2016 tienduizen­den mensen gevangenge­zet, onder wie ook journalist­en, docenten en ambtenaren, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Gülen. Bij de overheid zijn naar schatting 130.000 mensen ontslagen wegens vermeende banden met Gülen. Die ontkent elke betrokkenh­eid bij de couppoging.

Erdogan oogstte internatio­naal veel kritiek op de golf van arrestatie­s en het vastzetten van mensen onder vaak erbarmelij­ke omstandigh­eden. Beschuldig­ingen van ‘terrorisme’ zouden op politieke tegenstand­ers worden geplakt om critici van de autoriteit­en de mond te snoeren. 300 Turken stierven tijdens de coup. Nog eens enkele duizenden raakten gewond. Overheidsg­ebouwen en het Turkse parlement werden gebombarde­erd.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Erdogan trok de laatste jaren al steeds meer macht naar zich toe in Turkije. (De Telegraaf)
Erdogan trok de laatste jaren al steeds meer macht naar zich toe in Turkije. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname