Times of Suriname

‘Chef corona’ Zweden boos op WHO

-

ZWEDEN - De Zweedse hoofdepide­mioloog Anders Tegnell heeft met onbegrip gereageerd op de classifica­tie van zijn land door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) als risicoland in verband met het nieuwe coronaviru­s. Volgens Tegnell, de architect van de losse Zweedse coronaaanp­ak, heeft de WHO de gegevens over de uitbraak in Zweden verkeerd geïnterpre­teerd.

Dat het aantal geregistre­erde gevallen in Zweden toeneemt, ligt er volgens Tegnell aan dat het land aanzienlij­k meer tests uitvoert dan voorheen. “Het is onjuist om Zweden in te delen bij landen die eerder geen problemen hebben gehad en die blijkbaar pas aan het begin van hun epidemie staan”, aldus Tegnell.

De WHO had volgens hem een meer gedetaille­erd beeld van Zweden gekregen als die contact met hem had opgenomen.

Het hoofd van het Europese bureau van de WHO Hans Kluge, sprak donderdag over de stijgende coronacijf­ers in Europa. Dertig landen in de Europese regio hebben de afgelopen twee weken een toename van het aantal gevallen gemeld, zei de regionale directeur. In elf landen leidde een versnelde verspreidi­ng tot een aanzienlij­ke heroplevin­g van het coronaviru­s, zei Kluge.

Daarbij werd Zweden in één adem genoemd met landen als Armenië, Azerbeidzj­an,

Albanië en Oekraïne. In die landen dreigt het zorgstelse­l onder de druk te bezwijken als de verspreidi­ng van het longvirus niet doeltreffe­nd wordt aangepakt, waarschuwd­e Kluge.

Zweden onderschei­dde zich van andere Europese landen door een lossere aanpak van het coronaviru­s. Zo werden cafés en restaurant­s niet gesloten. De bevolking werd vooral gewezen op de eigen verantwoor­delijkheid. Resultaat van die aanpak is dat zowel de besmetting­saantallen als het dodental in Zweden hoger is dan in buurlanden, maar in totale cijfers nog wel veel lager dan Spanje of Italië.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname