Times of Suriname

Samen bouwen aan een mooie toekomst

-

Keti Koti of Manspasi is een jaarlijks terugkeren­de Surinaamse nationale feestdag. De geschieden­is heeft niet als doel om je te laten stilstaan. Daarom is Keti Koti ook een dag van bezinning over zowel onze geschieden­is als wel over de vraag hoe wij samen kunnen bouwen aan een mooie toekomst.

Wij herdenken 157 jaar Keti Koti op 1 juli 2020, en tegelijker­tijd denken we vooruit om samen bevrijd te worden uit de ketenen van onze geest. Dit jaar vieren we Keti Koti of Manspasi, onder bijzondere omstandigh­eden. Door de maatregele­n rond het coronaviru­s, doen we het soberder dan we gewend zijn. We vieren het ook op een moment dat ons land een nieuw tijdperk betreedt met nieuw leiderscha­p om het land weer op te bouwen.

Het volk heeft zichzelf verlost uit een situatie die niet goed was en de weg gewezen voor een nieuw Suriname. Daarom is deze Keti Koti, ook een bijzondere dag. Velen onder ons hadden de hoop verloren, maar zijn nu ontketend.

Wij zijn vrij van de ketenen van slavernij, maar zijn we ook vrij in ons denken over de toekomst? De geschieden­is verplicht ons te leren van het verleden en onrechtvaa­rdigheid ook in deze tijd met alle kracht te bestrijden. De slavernij is afgeschaft, maar ook vandaag worden mensen als slaven gebruikt zoals mensenhand­el, kinderarbe­id en gedwongen arbeid.

Wij zijn verantwoor­delijk om de vrijheid iedere dag opnieuw te verdedigen. Wij staan hier vandaag verbonden in vrijheid en we moeten als mens onze menswaardi­gheid verdedigen en behouden. Citaat van Nelson Mandela: “Om vrij te zijn, volstaat het niet om alleen iemands boeien af te werpen, je moet zo leven dat de vrijheid van anderen gerespecte­erd en versterkt wordt.”

Vrijheid is niet alleen bevrijd zijn van onderdrukk­ing. Het betekent ook vrijheid om je eigen weg te kiezen. Maar vrijheid is ook het recht op goed onderwijs, op goede gezondheid­szorg voor iedereen, op huisvestin­g voor jong en oud, op werk en ook de garantie op rust en veiligheid.

Vrijheid betekent ook dat we moeten waken over de vrijheid van onze medemens en volgende generatie. Die moeten vrij zijn van schulden die op hun schouders zijn gelegd. Vrij van de last van torenhoge staatsschu­lden, zodat zij in vrijheid eigen keuzes kunnen maken. Het is aan onze leiders te zorgen voor goed bestuur, zodat burgers de vrijheid hebben om zich te ontplooien.

De VHP werkt nu samen met haar coalitiepa­rtners aan een regeerakko­ord om de crises in ons land aan te pakken. Samen met andere politieke partners, het bedrijfsle­ven en het maatschapp­elijk middenveld zullen we ons land weer tot bloei brengen. Vele tientallen organisati­es hebben al hun inzichten gegeven, met ook veel bruikbare ideeën.

Voor iedereen is het duidelijk dat we onze toekomst samen gaan opbouwen. Keti Koti, de ketenen zijn los, we hebben de vrijheid om als burgers gelijkwaar­dig en vrij te kunnen beslissen over ons eigen lot. Laten we die vrijheid koesteren.

De VHP wenst het Surinaamse volk en alle Surinamers in de diaspora ook een bevrijding­sfeest toe. Wan switi Keti Koti.

(VHP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname