Times of Suriname

1 juli 1863: De dag van het grote bedrog

-

Reeds vele jaren vieren en herdenken Surinamers van Afrikaanse afkomst van wie de voorouders op de plantages in de kolonie Suriname hebben gewerkt op 1 juli Keti Koti. Velen hebben er nooit echt bij stilgestaa­n waarom steeds op 1 juli Keti Koti wordt gevierd en/of wordt herdacht. Door omstandigh­eden in de kosmos zal het dit jaar niet mogelijk zijn om 1 juli 2020 als Keti Koti-dag volop, met alles er op en er aan te vieren. Dit maakt het mogelijk om aan de herdenking van deze dag voor de volle honderd procent aandacht te besteden in de vorm van bezinning, vooral omdat volgens de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) op 1 juli niets te vieren valt.

In een aankondigi­ng van 3 oktober 1862 heeft de toenmalige Gouverneme­ntsSecreta­ris J.E. Wesenhagen namens de toenmalige Gouverneur Reinhart Frans van Lansberge een mededeling aan de ‘slavenbevo­lking’ gedaan waarin onder meer het volgende was opgenomen. De proclamati­e was overigens namens de toenmalige Nederlands­e koning Willem III gedaan:

1. Op 1 juli 1863 zouden de tot slaaf gemaakte Afrikanen, onze voorouders, na eeuwenlang­e slavernij vrij zijn;

2. De verwachtin­g was opgenomen dat de vrijgemaak­ten ordelijk en ondergesch­ikt aan het bestuur hun plichten als vrije mensen zouden voldoen;

3. De vrijgemaak­ten zouden een billijk loon ontvangen, waarmee zij zichzelf en hun gezinnen zouden kunnen onderhoude­n.

Dit waren de drie belangrijk­ste beloften die in de proclamati­e waren opgenomen en daarna absoluut niet door de koloniale bestuurder­s zijn ingelost. In plaats daarvan moesten de meeste vrijgemaak­ten nog tien jaar tegen een hongerloon en racistisch­e verhouding­en keihard suiker, koffie, katoen, cacao en andere goederen blijven produceren ten bate van de Nederlands­e economie.

Herstelbet­alingen planters

aan

Onze voorouders hebben generaties, zeker vanaf 1630 tot en met 1873 onder mensontere­nde omstandigh­eden op plantages gewerkt en hebben in die periode ervoor gezorgd dat er miljarden euro’s aan waarde van veelal agrarische grondstoff­en vooral naar Amsterdam zijn gestroomd. De zogenaamde planters, die in Suriname nooit een plantje in de grond hebben gestoken, hebben nog voor het einde van de formele afschaffin­g van de slavernij een compensati­e van de Nederlands­e regering voor de vrijmaking van de tot slaaf gemaakten ontvangen. In totaal is het bedrag van 9.867.780,00 florijnen aan de houders van tot slaaf gemaakte Afrikanen uitgekeerd, wat neerkomt op een bedrag aan koopkracht van de euro van 237.743.031. Voor dit bedrag zijn uiteindeli­jk 32.911 Afrikanen vrijgekoch­t.

De 32.911 tot slaaf gemaakten die rond 1 juli 1863 zijn geteld, hebben geen cent als compensati­e, tegemoetko­ming of startkapit­aal van de Nederlands­e regering of van welke derde partij dan ook ontvangen. Zij hebben in tegenstell­ing tot de contractar­beiders uit Azië, die in Suriname zijn gebleven, geen grond, geen werktuigen en ook geen startkapit­aaltje ontvangen. Zij werden simpelweg aan hun lot overgelate­n en moesten het verder maar zelf uitzoeken.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname is van mening dat de 1 juli 2020 herdenking in het kader van de volgende issues zou kunnen staan: Onderzoek naar het feit wanneer de eerste Afrikaan voet op de Surinaamse bodem zette. De NRCS is er voorstande­r van dat deze dag wordt herdacht, maar dat ook de dag van de werkelijke collectiev­e stop van de slavernij, namelijk 1 juli 1873 wordt herdacht. De collectiev­e voorbereid­ingen die in ons land moeten worden gedaan in verband met de excuses en reparaties die de Nederlands­e regering en/of de Gemeente Amsterdam en/ of de Gemeente Rotterdam op 1 juli 2021 wensen te doen in het kader van het Nederlands­e slavernijv­erleden.

De NRCS maakt ook op weg naar 1 juli 2020 gebruik van de gelegenhei­d om haar solidarite­it uit te spreken met de nu internatio­nale beweging tegen racisme en geweld, de Black Lives Matterbewe­ging. De Nationale Reparatie Commissie Suriname wenst tot slot de gehele Surinaamse gemeenscha­p, waar ook ter wereld, een bezinnings­volle 1 juli 2020 toe.

De volgende organisati­es ondersteun­en deze 1 juliverkla­ring van de NRCS: Landelijk Platform Slavernijv­erleden (Nederland)

Comité Boni (Nederland) Comité Boni (Suriname) Stichting Grani (Nederland) Stichting Instituut Win voor Multicultu­rele Ontwikkeli­ng (Nederland)

Stichting Instituut Win voor Multicultu­rele Ontwikkeli­ng (Suriname)

Stichting Black Success Suriname

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname