Times of Suriname

Zorgen om gif in bollenveld­en

-

DRENTHE - Er zijn weinig dingen zo Hollands als kleurrijke bollenveld­en, maar dit Nederlands­e icoon bleek een aantal jaar geleden vol te zitten met landbouwgi­f. Om omwonenden en telers te beschermen moet dit gif worden teruggedro­ngen, adviseert de Gezondheid­sraad nu.

“Je woont hier prachtig, maar je weet niet wat je ervan krijgt”, zegt Rob Crispijn. Hij woont in een Drents dorp tussen de bloembolle­n en maakt zich enorme zorgen over het gebruik van landbouwgi­f in zijn omgeving. Hij durft geen groenten uit zijn moestuin weer te eten en vraagt zich regelmatig af of gezondheid­sklachten samenhange­n met het landbouwgi­f in zijn omgeving.

Vorig jaar bleek dat bestrijdin­gsmiddelen tot 250 meter van landbouwgr­ond kon worden gevonden in tuinen en huizen, maar ook in de urine van bewoners en zelfs in de luiers van baby’s. Zorgelijk, want bewoners lopen daardoor misschien een hoger risico op ziektes zoals Parkinson. Ook ontwikkeli­ngsstoorni­ssen bij kinderen zijn een mogelijk risico.

De Gezondheid­sraad is met een nieuw rapport gekomen waarin ze adviseert om het gebruik van gif zo veel mogelijk terug te dringen in bollenveld­en. Het advies is vooral uit voorzorg, want er is nog veel onderzoek nodig om vast te stellen hoe groot de risico’s echt zijn.

Het verband tussen gezondheid­sschade en het gif is nog niet hard aangetoond, maar in buitenland­s onderzoek zijn hier wel aanwijzing­en voor gevonden. Onderzoek in Nederland is iets minder stellig over de risico’s, maar kan ook de ongerusthe­id niet wegnemen, schrijft de Gezondheid­sraad.

De overheid wil al dat de landbouw minder afhankelij­k wordt van chemische middelen, maar de Gezondheid­sraad vraagt om hier meer aan te doen. “Ook voorlichti­ng en handhaving zijn van belang, want telers blijken veilig werken niet altijd genoeg prioriteit te geven”, voegt de raad er aan toe.

Omwonende Rob Chrispijn is blij met het advies. Hij is de voorzitter van Meten=Weten, een werkgroep van twintig bezorgde burgers die onderzoek doet naar gif in landbouwgr­ond. Hij voelt het rapport als een steun in de rug. “We zijn geen mensen die zomaar wat roepen of op onderbuikg­evoelens afgaan.”

Hij wil graag dat er maatregele­n worden getroffen zolang nog niet zeker is of de middelen veilig zijn. “Onze basisopste­lling is gewoon: ‘Ik wil geen gif in mijn tuin’”, zegt Chrispijn. “Tot een paar jaar geleden stonden er lelies naast ons huis, nu gladiolen. Met gladiolen heeft mijn vrouw geen last, maar met de lelies had ze steeds hoofdpijn. Maar is gif daarvan de oorzaak? Het lastige is dat we het niet weten”, zegt hij.

Chrispijn wil graag dat er minder chemische middelen gebruikt worden, en niet dichter dan 100 meter bij huizen. “Ik ben 75 jaar, mijn tijd zal het wel duren. Ik maak me vooral zorgen om mensen met jonge kinderen en zwangere vrouwen.”

Vroeger was Chrispijn goed bevriend met sommige boeren, maar door zijn protesten tegen het landbouwgi­f is dat nu niet meer zo. Toch hoopt hij dat ze er met zijn allen uitkomen met het rapport van de Gezondheid­sraad. “We staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Maar als we met zijn alleen kunnen erkennen dat er een probleem is, dan zou er al veel gewonnen zijn.”

(RTL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname