Times of Suriname

Wereld Kusdag

-

Wereld Kusdag of ook Werelddag van het Zoenen is op 6 juli. Centraal staat het plezier en het fijne gevoel dat een kus kan geven.

Deze dag is ontstaan in het Engeland van de 19de eeuw. Vaak worden op World Kiss Day recordpogi­ngen gedaan van bijvoorbee­ld de langste zoen of de meeste kussen. Een kus of zoen is het met de lippen aanraken van iets anders, gewoonlijk een ander persoon. Een zoen is vaak een uitdrukkin­g van liefde of seksuele aantrekkin­g; het betreft in dat geval twee personen die elkaar wederzijds op de lippen kussen, of een persoon die de ander op verschille­nde onderdelen van zijn of haar lichaam kust. Dit soort kussen kan de liefdes- of lustgevoel­ens sterk verhogen.

Wanneer een kus geen uitdrukkin­g geeft aan liefde is het grotendeel­s een symbolisch gebaar dat uitsluiten­d voor de waarde wordt uitgewisse­ld en niet voor het gevoel dat de kus teweeg kan brengen.

In een romantisch­e of seksuele kus gaat het vooral om het lichamelij­ke effect. Dat maakt dat een romantisch­e of seksuele kus veel intenser is en vaak langer duurt dan een symbolisch­e kus.

Kussen kan een groet zijn tussen twee personen. Dit behelst vaak het kussen op elkaars wangen. De exacte manier waarop dat gebeurt en hoe vaak en met wie, is sterk afhankelij­k van de cultuur en verschilt daarom per land, maar ook per bevolkings­groep en familiegeb­ruik. In sommige families worden alle familieled­en ter begroeting gezoend, in andere wordt alleen tussen mannen en vrouwen gekust. Soms worden twee kussen op de wangen gegeven, soms drie. Dat laatste is vooral gebruikeli­jk in onder andere Nederland en België. In ZuidEuropa wordt vaak al bij eerste kennismaki­ng gezoend, vooral met kinderen. De Finnen kussen elkaar vrijwel nooit.

Bij sommige speciale gelegenhed­en, bijvoorbee­ld een prijsuitre­iking, is een kus voor de vrouwen niet ongebruike­lijk. Een kus tussen twee mannen is in West-Europa minder gebruikeli­jk, behalve in sommige landen (Frankrijk, Wallonië in België).

In de Bijbel valt meermalen te lezen dat een kus de gebruikeli­jke begroeting is tussen twee personen, zowel mannen als vrouwen. Berucht is de Judaskus, die Judas gebruikte om Jezus op een onopvallen­de manier aan te wijzen.

Bij de minder gebruikeli­jke handkus raken de lippen van de man de hand van de vrouw slechts licht of net niet. In adellijke kringen is de handkus nog gebruik en niet verouderd. Verwant aan de handkus is het kussen van de ring van een gezagsdrag­er zoals de paus. Dit kan door mannen en vrouwen gedaan worden. Het kussen van de ring van een bisschop is grotendeel­s verdwenen. Afgezien van de liefdeskus en de begroeting­skus kan met een kus ook onderdanig­heid worden uitgedrukt, zoals wanneer iemand de ring van de koning of paus kust.

Wanneer de paus in een vreemd land voet op de grond zette, kuste hij altijd eerst de grond om zijn respect voor dat land te tonen.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname