Times of Suriname

Weggebonjo­urde Franse premier Philippe weer burgemeest­er Le Havre

-

FRANKRIJK - De vrijdag door president Emmanuel Macron ontslagen Franse premier Edouard Philippe is in zijn woonplaats Le Havre door de gemeentera­ad weer als burgemeest­er geïnstalle­erd. Hij kreeg een grote meerderhei­d van stemmen in de raad. Philippe was tussen 2010 en 2017 ook al burgervade­r van de grote stad aan de monding van de rivier de Seine.

Franse media meldden dat Philippe door de president aan de kant is geschoven, omdat de premier steeds populairde­r werd en in de coronacris­is steeds vaker op de voorgrond is getreden ten koste van Macron. De nieuwe premier is de weinig bekende centrumrec­htse politicus Jean Castex, die naar verwachtin­g de president niet zal overschadu­wen. Castex voert dit weekend gesprekken met Macron en kandidaten voor ministerpo­sten in de nieuwe regering.

Philippe is drie jaar premier geweest en heeft voor zo ver bekend zowel persoonlij­k als politiek een goede relatie met Macron gehad. Zijn regering overleefde ernstige crises zoals die rond de spontane protestbew­eging van de ‘gele hesjes’, de omstreden pensioenhe­rvormingen en de uitbraak van het nieuwe coronaviru­s.

De premier in Frankrijk is niet zoals in veel andere democratis­che landen een regeringsl­eider die politiek zijn eigen koers kiest, maar meer een uitvoerder van het beleid van de president. Volgens opiniepeil­ers stond bijna 60 procent van de ondervraag­den afgelopen week nog achter de premier en dat was veel meer dan de steun die Macron volgens de peilers kreeg.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname