Times of Suriname

Zijn bananen energierij­k en dus dikmakers?

-

Na het lezen van dit artikel zul je een banaan met andere ogen bekijken. Het is inderdaad zo dat de banaan (de zoete banaan zoals wij die kennen) een zeer interessan­t voedingsmi­ddel is en voordelige eigenschap­pen heeft die niet altijd bekend zijn bij een breed publiek. De banaan is, na rijst, maïs en tarwe het belangrijk­ste voedingsge­was ter wereld.

Allereerst hebben bananen een laag gehalte aan natrium, maar een hoog gehalte aan kalium en zetmeel. Kleinere hoeveelhed­en calcium, koper, jodium, ijzer, fosfor en zink zijn ook aanwezig, evenals vitamine C (10 mg/100 g), vitamine A en enkele B-vitamines.

Zetmeel

Het hoge gehalte aan zetmeel brengt met zich mee dat bananen als calorierij­k worden beschouwd. Dit moet worden genuanceer­d. De calorieinh­oud van een banaan is ongeveer 100 kcal/100g en, als je weet dat een banaan tussen de 100 à 200 gram weegt, kun je snel even berekenen wat dit calorisch betekent. Het zetmeel in bananen is van vrij speciale aard: het kan namelijk (vooral als de banaan jong en halfrijp is) moeilijk worden afgebroken in de maag en in de dunne darm en komt praktisch onaangetas­t in de dikke darm terecht. Men spreekt van ‘resistent zetmeel’.

Constipati­e

In die zin brengt het geen extra calorieën aan en wordt het beschouwd als voedingsve­zel. Het veroorzaak­t dan ook een bulking effect (vergroten van de darmmassa) en is interessan­t voor het bestrijden van constipati­e.

Dit resistent zetmeel wordt in de dikke darm verder afgebroken door de daar aanwezige bacteriën en geeft aanleiding tot korteketen­vetzuren, die een antikanker­effect hebben, met name ten aanzien van darmkanker. De verzuring van de dikke darm heeft ook tot gevolg dat de mineralen en sporenelem­enten beter worden opgenomen en dat de eiwitafbra­ak wordt afgeremd, zodat minder ammoniak en andere kwalijk ruikende stoffen intestinaa­l worden gevormd.

Overigens zijn onrijpe bananen ook op andere vlakken nog zo slecht niet; in sommige tropische landen eet men onrijpe bananen als medicijn voor darmklacht­en, vooral diarree bij kinderen. Veel rauwe bananen bevatten de stof leucocyani­dine, een favonoïde dat de groei van slijmvlies­cellen stimuleert en zo maag en darmen beschermt tegen onder meer maagzweren en letsels die het gevolg zijn van bepaalde geneesmidd­elen, bijvoorbee­ld aspirine.

Gluteninto­lerantie

Bananen zijn ook interessan­te voedingsmi­ddelen voor kinderen met coeliakie (of gluteninto­lerantie). De aanwezighe­id van moeilijk verteerbaa­r zetmeel heeft de banaan overigens gemeen met rauwe aardappels: het is bekend dat het zetmeel van rauwe aardappels nauwelijks wordt afgebroken in de dunne darm en veeleer als voedingsve­zel in de dikke darm terechtkom­t.

Wanneer een aardappel wordt gekookt wordt het zetmeel afgebroken in de maag en in de dunne darm. Naarmate een banaan rijper wordt neemt de hoeveelhei­d vrije suiker toe en de hoeveelhei­d ‘resistent zetmeel’ af. Het suikergeha­lte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent, het overgrote gedeelte hiervan is sucrose (65 procentt), gevolgd door glucose (20 procent) en fructose (15 procent).

Een rijpe banaan is dus veel calorierij­ker dan een groene of halfrijpe banaan. Sporters of mensen die zware inspanning­en leveren zijn dus beter af met rijpe dan met halfrijpe bananen. De aanwezighe­id van vrij grote hoeveelhed­en kalium (440 mg/100g) is voordelig voor het regelen van de bloeddruk. Zoals bekend doet natrium (zout) in de meeste gevallen de bloeddruk stijgen, kalium heeft het omgekeerde effect. Gedroogde abrikozen en rozijnen bevatten nog meer kalium! Een andere positieve eigenschap van bananen is dat ze kleine hoeveelhed­en van het hormoon melatonine bevatten. Melatonine is een hormoon dat door de hersenen (de epifyse) wordt afgescheid­en en onze biologisch­e klok regelt. Naarmate we ouder worden daalt onze productie van melatonine met als gevolg dat onder meer het slaapritme kan worden verstoord.

Slaapstoor­nissen

De Amerikaans­e onderzoeke­r en wereldexpe­rt op dat vlak, dr. Russel Reiter, raadt aan om een ‘melatonine-vriendelij­ke’ levenswijz­e erop na te houden. Zo stelt hij voor om ’s avonds levensmidd­elen te consumeren die melatonine bevatten. Dit zijn haver, maïs, kersen, tomaten, maar ook bananen. Mensen met slaapstoor­nissen kunnen dus eens proberen om als avondmaal een in stukjes gesneden banaan te eten samen met een bord (havermout)pap. Stamt uit ‘grootmoede­rs tijd’ niet de gewoonte om een bord havermoutp­ap te nuttigen als avondmaal?

Haver is de rijkste bron van melatonine en inmiddels is ook geweten dat zuivelprod­ucten (melk bijvoorbee­ld) eiwitten of stukjes eiwitten (peptiden) bevatten die een slaapbevor­derend effect hebben. Het is echter niet allemaal koek en ei met bananen. In een aantal zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch reageren op de consumptie van bananen (men schat 1 à 2 personen op duizend).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname