Times of Suriname

Adviescomm­issie pleit voor immigratie­minister

-

AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet moet een minister van Immigratie aanstellen en een duurzaam migratiebe­leid ontwikkele­n. Nuchter, taboedoorb­rekend en gestoeld op feiten. Daarvoor pleit de migratiera­ad van de regering. Het is al jaren een heet hangijzer: migratie. Een onderwerp dat veel emotie oproept. In Den Haag ontbreekt het vooral aan samenhange­nd beleid, signaleert hoogleraar Monique Kremer (Universite­it van Amsterdam) die voorzitter is van de Adviescomm­issie voor Vreemdelin­genzaken. Dat bestaat uit een tiental experts zoals hooglerare­n en geeft het kabinet (on) gevraagd advies. Nu de bevolkings­groei de komende dertig jaar vooral wordt aangejaagd door immigratie is het tijd voor duurzaam beleid, betoogt Kremer. Te beginnen met de herintrodu­ctie van een officiële minister van Immigratie die de regie voert. Het beleid is momenteel volgens haar te versnipper­d en verdeeld over verschille­nde ministerie­s. “Terwijl immigratie gaat over een heel breed palet”, signaleert Kremer. “Niet alleen huisvestin­g, maar ook onderwijs en integratie. Als je beleid wilt verduurzam­en moet je die versnipper­ing tegengaan.”

Een langetermi­jnvisie is cruciaal, betoogt Kremer. “Aan welke migranten heeft de arbeidsmar­kt behoefte en hoeveel? Bereidt ze in hun thuisland voor op het werk in Nederland en maak afspraken dat migranten na verloop van tijd weer teruggaan”, somt de hoogleraar op. “Kijk ook naar statistiek­en. Voor welke groepen is de kans het grootst dat zij succesvol zijn? Breng dat samen met werkgevers in kaart en spreek doelstelli­ngen af”, zegt Kremer die benadrukt dat langetermi­jndenken het uitgangspu­nt is. “Net zoals in Engeland en Australië gebeurt waar speciale commissies onderzoek doen. Maar in Nederland heerst daar een taboe op.”

Het mes snijdt daardoor volgens haar aan twee kanten. “Een land houdt beter grip op migratie en betere regulatie kan bovendien als een `ventiel’ fungeren om de druk op illegale immigratie te vermindere­n”, betoogt Kremer. “Dat heeft een dempende werking. In Duitsland hebben ze een legaal kanaal voor arbeidsmig­ratie vanuit Albanië. Daardoor kwamen er minder Albanezen en verdwenen er minder in de illegalite­it. Er zou ook ruimte moeten zijn voor dit soort creatieve oplossinge­n.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname