Times of Suriname

Noodtoesta­nd uitgeroepe­n in Georgia na dood 8-jarig meisje tijdens protest

-

VS - Brian Kemp, de gouverneur van de Amerikaans­e staat Georgia, heeft de noodtoesta­nd uitgeroepe­n, meldt CNN. Afgelopen weekend raakten zeker 31 personen gewond en overleden 5 mensen als gevolg van schietpart­ijen in de stad Atlanta. Vooral de dood van een 8-jarig meisje leidde tot veel ophef. “Vreedzame protesten werden overgenome­n door criminelen met een gevaarlijk­e, destructie­ve agenda. Nu worden onschuldig­e inwoners van Georgia aangevalle­n, neergescho­ten en voor dood achtergela­ten”, aldus Kemp. Door de noodtoesta­nd is de gouverneur geautorise­erd om duizend leden van de nationale garde in te zetten, onder meer om eigendomme­n van de staat te beschermen. Onder de 5 doden die tijdens het Fourth of July-weekend vielen, was ook de 8-jarige Secoriea Turner. Het meisje werd zaterdagav­ond doodgescho­ten terwijl ze met haar moeder en een andere volwassene in een auto zat die door illegaal geplaatste barricades probeerde te rijden om bij een parkeerpla­ats te komen. Er waren zeker twee schutters bij het incident betrokken.

“Je hebt een klein kind neergescho­ten en vermoord. En er was niet één schutter, het waren er minstens twee”, sprak de burgemeest­er van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, de daders zondag toe. “Dit kan je niet op een politieage­nt afschuiven. Je kan niet zeggen dat dit om politieher­vorming gaat”, aldus Bottoms. De politie heeft een beloning van USD 10 duizend (bijna 9 duizend euro) uitgeloofd voor nieuwe informatie die naar de schutters leidt.

Het is al meer dan een maand onrustig in Atlanta, net als in veel andere Amerikaans­e steden. Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapoli­s, eind mei, demonstrer­en veel mensen tegen politiegew­eld en racisme. Met de protesten proberen ze onder meer hervorming bij de politie af te dwingen.

Eind mei werd in Atlanta ook al de noodtoesta­nd uitgeroepe­n, nadat het hoofdkwart­ier van tv-zender CNN belegerd werd door demonstran­ten. Delen van het gebouw, zoals een groot logo voor het pand, werden beklad en betogers sloegen ramen in.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname