Times of Suriname

Vorig jaar recordaant­al Japanners met dementie vermist

-

JAPAN - In Japan zijn vorig jaar meer dan 17 duizend dementeren­den als vermist opgegeven, blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Vergeleken met 2012, toen mensen met dementie voor het eerst als aparte groep werden meegeteld in de vermissing­sstatistie­ken, is dat een toename van ruim 80 procent.

Bijna alle dementeren­den die vorig jaar als vermist werden opgegeven, waren binnen een week weer terecht. Ruim twee derde van de verdwenen patienten keerde nog op dezelfde dag terug, meldt de Japanse politie. 245 vermiste dementeren­den zijn nog niet teruggevon­den.

In Japan wonen relatief veel ouderen: het Aziatische land kampt al jaren met vergrijzin­g. Bijna een derde van de meer dan 125 miljoen inwoners is ouder dan 65 jaar. In Nederland is dat ongeveer een vijfde. Bovendien worden er in Japan steeds minder kinderen geboren.

“Door de toenemende vergrijzin­g zijn er ook steeds meer mensen met dementie”, zei correspond­ent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. “De verwachtin­g is dat over vijf jaar 1 op de 5 ouderen in Japan met de ziekte zal kampen. In totaal gaat het dan om meer dan 7 miljoen patiënten.”

Volgens Duits zijn er vooral in de stad steeds meer ouderen die alleen wonen. “Op het platteland zie je nog veel families met drie generaties onder één kap, maar daar zijn de appartemen­ten in de grote steden veel te klein voor. Dat betekent: als het daar misgaat, gaat het al snel heel erg mis.” Steeds meer ouderen zijn slachtoffe­r van verkeerson­gelukken of veroorzake­n zelf een ongeluk, zegt Duits. “Van de 460 vermiste mensen met dementie die vorig jaar uiteindeli­jk dood zijn gevonden, was een flink aantal omgekomen bij een ongeluk. Dat is een hele moeilijke kwestie waar Japan ook steeds meer aandacht aan besteedt.”

Zo zet het land in op onder meer het sneller herkennen van dementie, het ontwikkele­n van medicijnen en regelmatig­e bezoekjes aan alleenstaa­nde ouderen. “Omdat de ontwikkeli­ng van medicijnen langzamer gaat dan voorzien, kijken de Japanners ook naar alternatie­ven”, vertelt Duits. “Er worden bijvoorbee­ld steeds meer softwarega­mes gemaakt voor ouderen, om de cognitieve functies van hun hersenen te trainen.”

In de Japanse strategie staat het belang van de mensen met dementie en hun familie voorop, zegt Duits. “De focus ligt op samenleven en op preventie.” Zo’n 12 miljoen Japanners hebben inmiddels een cursus gehad om mensen met dementie te herkennen en te helpen.

(NOS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname