Times of Suriname

Grond nog steeds te droog, maar dreiging landelijk watertekor­t voorbij

-

AMSTERDAM - Door de vele regen van de afgelopen weken zijn de grondwater­standen enigszins hersteld. Daardoor er is niet langer sprake van een dreigend landelijk watertekor­t. Dat staat in de achtste droogtemon­itor van dit jaar, opgesteld door de Landelijke Coördinati­ecommissie Waterverde­ling (LCW). Hoewel het neerslagte­kort iets is afgenomen, is het nog steeds groot. Dit voorjaar was extreem droog, waardoor het tekort hard opliep. De laatste weken is het iets afgenomen, maar de grond is nog steeds droger dan in de 5 procent droogste jaren.

De verschille­n tussen de regio’s zijn groot. “De grondwater­standen variëren van zeer laag tot bovengemid­deld voor de tijd van het jaar”, staat in de monitor. Vooral op de hoge zandgronde­n in Zuid- en Oost-Nederland blijft het grondwater­peil laag. Dat komt doordat de rivieren hier geen water kunnen aanvoeren.

De komende weken is er genoeg wateraanvo­er van de Rijn en de Maas. In de gebieden waar geen aanvoer van rivierwate­r is, houden waterschap­pen en Rijkswater­staat het waterpeil kunstmatig hoog. Ze doen dat onder meer door extra zoet water in te laten vanuit het IJsselmeer. De LCW zegt dat de maatregele­n die de afgelopen tijd zijn genomen van kracht blijven waar dat nodig is. Het gaat onder meer om het vasthouden van water en beregening­sverboden voor boeren in verschille­nde regio’s.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname