Times of Suriname

Fraude Barcelona bij Neymar-deal niet bewezen

-

VOETBAL - Barcelona is door het internatio­nale sporttribu­naal CAS in het gelijk gesteld inzake een claim van de Braziliaan­se club Santos, dat een schadeverg­oeding van ruim 61 miljoen euro eiste als gevolg van de transfer van Neymar in 2013. Volgens Santos heeft het bestuur van Barcelona rondom de transfer van de aanvaller niet op de correcte manier gehandeld, maar de miljoenene­is is definitief van tafel geveegd, meldt de Catalaanse grootmacht dinsdag in een persberich­t. Volgens het CAS is het contract tussen Santos en Neymar zeven jaar geleden met wederzijds goedvinden ontbonden. Daarnaast komt uit het onderzoek dat Barcelona geen ongeoorloo­fde betalingen heeft gedaan aan de vader van de huidige aanvaller van Paris Saint-Germain en het familiebed­rijf N&N. Het CAS meldt voorts dat er niets mis is met het voorcontra­ct dat Barcelona Neymar voorschote­lde, terwijl er ook geen fouten zijn geconstate­erd rondom de definitiev­e verbinteni­s tussen beide clubs. Santos moet omgerekend circa 18.000 euro aan juridische kosten overmaken op de rekening van Barcelona.

Barcelona legde in de zomer van 2013 57,5 miljoen euro neer voor Neymar, die de huidige nummer twee in LaLiga uiteindeli­jk vier seizoenen diende. In januari 2014 was er reeds ophef over de miljoenend­eal. Toenmalig voorzitter Sandro Rosell werd door een ‘socio’ van Barcelona beschuldig­d van het verduister­en van een deel van het transferge­ld dat voor Neymar was betaald. Een rechter in Madrid verklaarde de klacht echter ontvankeli­jk, al moesten alle documenten rondom de transfer wel openbaar gemaakt worden. De Barcelonal­eiding benadrukte kort daarna dat Santos 17,5 miljoen euro had ontvangen en dat de overige 40 miljoen euro was overgemaak­t naar N&N, waar Neymar een van de eigenaren is.

Barcelona en Neymar waren onlangs ook al betrokken bij een rechtszaak. De aanvaller van PSG eiste dat hij volgens een afspraak uit 2016 de totale som van 43,6 miljoen euro aan achterstal­lige bonussen zou ontvangen, maar de rechter ging hier niet in mee, zo bleek uit de definieve uitspraak van medio juni. Neymar moest zelfs 6,7 miljoen euro terugbetal­en aan Barcelona, dat hem in 2017 voor 222 miljoen euro verkocht aan de Franse topclub.

(VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname