Times of Suriname

Vervoerder Keolis verliest mega-aanbestedi­ng van 900 miljoen na ‘vals spel’

-

AMSTERDAM Het vervoersbe­drijf Keolis verliest een eerder gewonnen megaaanbes­teding voor busvervoer door gesjoemel met informatie. Keolis zou de komende tien jaar voor delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland het busvervoer gaan verzorgen. Er is 900 miljoen euro mee gemoeid. “Integer handelen en je aan de regels houden, zijn basisprinc­ipes waar niet aan getornd mag worden”, schrijven de provincies in een verklaring. Ze geven aan dat vals spel niet kan.

In mei werd duidelijk dat het Franse Keolis bij de aanbestedi­ng zogenoemde side letters (geheime contracten) heeft afgesloten met onder meer de Chinese busbouwer BYD. Zij zouden garant staan voor het leveren van de elektrisch­e bussen, maar niet met boetes of rechtszake­n worden geconfront­eerd als ze hun leveringsg­aranties niet zouden nakomen.

Deze side letters zijn begin maart boven komen drijven en werden door Keolis zelf en ingehuurde adviseurs als frauduleus beschouwd. Een van de betrokken directeure­n die zijn handtekeni­ng zette onder de geheime contracten is sindsdien geschorst en zit al weken thuis. Keolis, dat de elektrisch­e bussen al in China heeft besteld, heeft tot het einde van de maand om zich te verdedigen tegen het besluit. Het bedrijf zegt in een reactie dat het zich nog gaat beraden over de vervolgsta­ppen. “Het nieuws over het besluit is een grote teleurstel­ling voor ons bedrijf.” (NU)

AMSTERDAMB­eursen congrescen­trum RAI Amsterdam, dat medio maart dicht moest als gevolg van de coronamaat­regelen, moet flink bezuinigen. Het bedrijf meldde gisteren dat het 25 miljoen euro moet besparen en dat daardoor zo’n 125 banen komen te vervallen.

Op dit moment werken tegen de vijfhonder­d mensen bij het congrescen­trum. Volgens RAI zou 2020 ‘het beste jaar ooit’ worden. “De realiteit staat in schril contrast daarmee.” Jaarlijks komen zo’n anderhalf miljoen bezoekers af op de vijfhonder­d beurzen en evenemente­n in de RAI, zoals de Huishoudbe­urs en de Horecava. Dit jaar wordt dat aantal bij lange na niet gehaald. Het bedrijf verwacht 20 miljoen euro aan omzet mis te lopen.

“Ook met de nieuwe versoepeli­ngen sinds 1 juli is de RAI afhankelij­k van de reismogeli­jkheden en -bereidheid van exposanten, bezoekers, organisato­ren en partners om hun activiteit­en voort te zetten”, zegt het bedrijf in een toelichtin­g.

RAI Amsterdam heeft een aanvraag voor de geplande reorganisa­tie ingediend bij de ondernemin­gsraad. “Een reorganisa­tie is een heel pijnlijke ingreep die helaas noodzakeli­jk is om de organisati­e financieel gezond te maken. We moeten nu ingrijpen in het belang van de toekomst van de RAI”, zegt bestuursvo­orzitter Paul Riemens. Volgens RAI is een gezonde toekomst niet alleen van belang voor het bedrijf, maar ook voor Amsterdam. “Elke euro die in de RAI wordt besteed, leidt tot een uitgave van zo’n 7 euro in Amsterdam.” RAI zou indirect goed zijn voor de werkgelege­nheid van 31 duizend mensen. “Denk hierbij aan hotelovern­achtingen en bestedinge­n in horeca, musea en detailhand­el.”

(NU)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname