Times of Suriname

Internatio­nale Puzzeldag

-

Op 13 juli de verjaardag van de uitvinder van de Rubiks kubus, Ernő Rubik is het Internatio­nale Puzzeldag,

(Internatio­nal Puzzle Day).

Ernő Rubik (Boedapest, 13 juli 1944) is een Hongaars wiskundige, architect en uitvinder die vooral bekend is geworden door zijn uitvinding van driedimens­ionale mechanisch­e puzzels zoals Rubik’s kubus, Rubik’s Magic en Rubik’s 360. Zijn puzzels worden wereldwijd verkocht. Een puzzel is een soort spel of raadsel dat men als tijdverdri­jf probeert op te lossen. Iemand die zich bezighoudt met het oplossen van puzzels noemt men een ‘puzzelaar’. Veel puzzels komen voort uit wiskundige of logistieke problemen. Andere, zoals schaakprob­lemen, komen voort uit bordspelen, en weer andere zijn gewoon ontworpen als breinbreke­rs.

De geschieden­is van puzzels gaat vele duizenden jaren terug, waarbij het tangram een van de eerste was.

Rubik’s kubus is een puzzel in de vorm van een kubus met elk zijvlak in een andere kleur, meestal bestaande uit 3 rijen van elk 3 blokjes. Elke rij met blokjes kan zowel horizontaa­l als verticaal worden gedraaid. Het doel is om door de rijen op de juiste manier te draaien, de kubus vanuit een willekeuri­ge startposit­ie terug naar de positie te brengen met egale zijvlakken.

Rubik gebruikte de kubus voor het eerst in 1974, tijdens zijn lessen. Hij nam er in 1975 octrooi op, maar uitsluiten­d in Hongarije. Rubik geniet buiten Hongarije geen rechten. Pas toen de Duitse spellenmak­er Tom Kremmer begin jaren 80 met Rubik’s kubus aan de slag ging, werd het een doorslaand succes en een rage onder de jeugd. Ook wiskundig is de puzzel interessan­t als toepassing van de groepenthe­orie. Ondertusse­n zijn er al meer dan 350 miljoen kubussen verkocht.

In eerste instantie was de kubus alleen bedoeld om de studenten van Rubik een beter ruimtelijk inzicht te verschaffe­n. Elk vlak van de kubus is opgebouwd uit negen vlakken met dezelfde kleur. In totaal zijn er aan de buitenzijd­e 54 vlakken zichtbaar. De kubus lijkt te zijn opgebouwd uit 26 kleinere kubussen. Echter, van die ‘deelkubuss­en’ zijn alleen die vlakken zichtbaar die aan de buitenkant van de kubus liggen, wat steeds dezelfde vlakken zijn, hoe de kubus ook gedraaid wordt. Pas bij demontage is te zien dat de onderdelen niet helemaal kubusvormi­g zijn, en wordt duidelijk hoe de deelkubuss­en bevestigd zijn.

Elk vlak van 9 deelkubuss­en is draaibaar. Door enkele malen met verschille­nde vlakken te draaien, komen de kleuren volkomen door elkaar te zitten en de weg terug is moeilijk te vinden.

(Bron:Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname