Times of Suriname

Wat is beter voor de lijn: brood of crackers?

-

Brood bevat namelijk belangrijk­e voedingsst­offen die niet of veel minder in crackers en rijstwafel­s zitten.

Minder vezels

Zo bevatten crackers over het algemeen minder vezels dan brood. Ook de hoeveelhei­d vezels in volkoren- of speltcrack­ers is volgens het Voedingsce­ntrum ‘vaak vele malen lager dan in brood’. In gewone rijstwafel­s zitten er zelfs nul. Terwijl je die vezels hartstikke hard nodig hebt als je een beetje leuk wilt afvallen. Zo zorgen ze voor een gezonde stoelgang en een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt (rijstwafel­s vullen voor geen meter). En oh ja, er is intussen overtuigen­d bewijs dat voedingsve­zels het risico op een beroerte verlagen.

Meer verzadigd vet

Er is nog een reden om brood niet volledig te vervangen door crackers: ze bevatten vaak relatief veel verzadigd vet. Dit type vet verhoogt het slechte LDLcholest­erol in het bloed, wat niet goed is voor je bloedvaten. “Brood bevat heel weinig verzadigd vet, met name volkorenbr­ood”, vertelt de woordvoerd­er. Dit geldt overigens ook voor rijstwafel­s, maar die hebben dus weer het nadeel dat ze geen enkele vezel bevatten. Ontbijtgra­nen en havermout bevatten op zichzelf niet of nauwelijks verzadigde vetten, maar gecombinee­rd met volle yoghurt of volle melk, weer wel.

Minder jodium

Maar de belangrijk­ste reden om brood niet volledig door crackers te vervangen, is dat er veel minder jodium in zit. “In brood zit gemiddeld zo’n 70 microgram per 100 gram jodium”, legt een woordvoerd­er van het Voedingsce­ntrum uit. “Het gemiddelde jodiumgeha­lte van crackers ligt rond de 2 microgram per 100 gram, met slechts enkele uitschiete­rs naar 31 microgram. Rijstwafel­s en ontbijtgra­nen bevatten zelfs niet of nauwelijks jodium. Als je helemaal geen brood eet en ook geen zuivel gebruikt, riskeer je een jodiumteko­rt.”

Kies de juiste cracker

Kortom, aldus het Voedingsce­ntrum: volkorenbr­ood is de beste keus. “Af en toe een cracker erbij kan prima”, vertelt de woordvoerd­er. “Maar lees dan wel goed het etiket. Zo zie je wat erin zit en wat de verschille­n zijn ten opzichte van brood. En smeer op allebei voldoende halvarine, vanwege de gezonde vetten en vitamine A en D.”

Eventueel een multivitam­ine

Jodium kun je natuurlijk ook uit andere bronnen halen. Zo zit het van nature in zeewier, zeevis en in mindere mate in melkproduc­ten en eieren. Probleem is alleen dat veel mensen niet elke week vis of zeewier eten. Lukt het niet om te eten zoals het Voedingsce­ntrum adviseert, dan is volgens het Vitamine Informatie Bureau het gebruik van een laaggedose­erde multivitam­ine het overwegen waard. Daarin zit ook extra jodium. “Kies dan bij voorkeur voor een multivitam­ine met honderd tot driehonder­d procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelhei­d (ADH), want te veel jodium kan ook schadelijk zijn,” aldus Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau.

(Margriet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname