Times of Suriname

Wat is blaasontst­eking?

-

Blaasontst­eking (medische term: cystitis) is een bacteriele infectie. Hierbij is de binnenkant van de blaas, oftewel het blaasslijm­vlies, ontstoken en soms ook de urinebuis en/ of de urineleide­rs. De infectie wordt doorgaans veroorzaak­t door bacteriën uit de darmflora, meestal de Escherichi­a Coli.

Deze aandoening komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen, vermoedeli­jk omdat de anus en vagina dicht bij elkaar liggen en het urinekanaa­l relatief kort is, waardoor de bacteriën vanuit het darmkanaal makkelijke­r de blaas kunnen bereiken. Deze ontsteking van de blaas kan behoorlijk vervelend zijn en gaat meestal gepaard met pijn bij het plassen, vaker moeten plassen (maar steeds een klein beetje) en pijn in de onderbuik. Cystitis is meestal goed te behandelen met een korte antibiotic­akuur, die door de dokter moet worden voorgeschr­even. Als je te lang blijft rondlopen met een blaasontst­eking, kan deze leiden tot ernstige complicati­es, zoals een nierbekken­ontsteking of schade aan de nieren.

Oorzaken van blaasontst­eking

Blaasontst­eking wordt veroorzaak­t door bacteriën, meestal de Escherichi­a Coli (Ecoli) bacterie. Deze leeft onder andere in de darmflora en kan zich verplaatse­n naar de blaas en daar voor een infectie zorgen. Daarbij spelen vaak verschille­nde factoren een rol. Enkele hiervan zijn: -verkeerde gewoonten op het gebied van persoonlij­ke hygiëne

-te weinig vocht binnenkrij­gen

-afwijkinge­n in de ontlasting -geslachtsg­emeenschap (vooral bij vrouwen)

-inbreng van een katheter.

Symptomen

blaasontst­eking

Blaasontst­eking is meestal duidelijk te herkennen aan de volgende symptomen:

-vaker moeten plassen (ook ’s nachts)

-meestal maar kleine hoeveelhed­en tegelijk plassen -pijn of een branderig gevoel bij het plassen

-pijn in de onderbuik of rug -troebele, onaangenaa­m ruikende urine (soms)

-bloed in de urine (soms). In principe kan iedereen op iedere leeftijd blaasontst­eking krijgen. Per leeftijdsc­ategorie kunnen de symptomen een beetje verschille­n. Bij baby’s kan de aandoening zorgen voor een verminderd­e eetlust, huilen, koorts en minder snel groeien. Kinderen kunnen vaker in hun broek of bed plassen. Bij ouderen uit de infectie zich soms (alleen) als koorts, incontinen­tie en verwardhei­d.

Als je de bovenstaan­de symptomen herkent bij jezelf of iemand anders, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Een onbehandel­de blaasontst­eking kan immers leiden tot ernstige complicati­es. Als de infectie opstijgt naar de nieren, kan dit leiden tot nierbekken­ontsteking of schade aan het nierweefse­l. Dan is er vaak ook sprake van bijkomende klachten als koorts, rillerighe­id, misselijkh­eid, pijn in de zij en bloed in de urine.

Hoe wordt de diagnose blaasontst­eking gesteld?

Om vast te stellen of je blaasontst­eking hebt, heeft de huisarts een beetje urine van je nodig. Hij of zij kan dan met behulp van een speciale strip de urine onderzoeke­n op de aanwezighe­id van witte bloedlicha­ampjes, die duiden op een ontsteking. Ook zal de huisarts een bacteriekw­eek uitvoeren, om te zien welke bacterie de ontsteking veroorzaak­t. Meestal is dit de Ecoli bacterie. Het duurt enkele dagen voordat de uitslag van de kweek bekend is.

Krijgen kinderen of volwassene­n regelmatig blaasontst­eking, dan zijn soms aanvullend­e onderzoeke­n nodig om te kijken wat de onderligge­nde oorzaak is. Dit kan een aangeboren afwijking aan de urinewegen zijn, maar de oorzaak kan ook liggen in een niet afgemaakte antibiotic­akuur, of een kuur die niet de meest geschikte keuze was. Onderzoeke­n die in zo’n geval gedaan kunnen worden, zijn bloedonder­zoek, een echografis­ch onderzoek van de nieren en/of een blaaskijko­nderzoek, oftewel een cystoscopi­e.

Risicofact­oren/-groepen

Vrouwen

vormen

de

belangrijk­ste risicogroe­p voor blaasontst­eking. Jonge meiden hebben al twintig keer zoveel kans op deze infectie als jongens. Op volwassen leeftijd hebben vrouwen vijftig keer zoveel kans op blaasontst­eking als mannen. Geslachtsg­emeenschap is met name bij vrouwen een belangrijk­e risicofact­or. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijke­r verspreide­n naar de vagina en de blaas. Zwangere vrouwen hebben ook een grotere kans op blaasontst­eking, die ook sneller tot complicati­es leidt. Daarom is het belangrijk dat je urine regelmatig wordt gecontrole­erd als je zwanger bent. Na de overgang maken vrouwen minder oestrogeen aan. Hun vaginale slijmvlies wordt dan nog vatbaarder voor infecties en het slijmvlies in de urinebuis wordt dunner. Ze lopen daardoor een nog groter risico op cystitis.

Mannen krijgen veel minder vaak een blaasontst­eking. Gebeurt dit wel, dan is er regelmatig een onderligge­nde oorzaak, zoals een vergroting van de prostaat. Daardoor kan de blaas moeilijker volledig geleegd worden en ontstaan er sneller infecties. Mensen met een katheter krijgen ook vaker blaasontst­eking.

Enkele andere risicofact­oren voor blaasontst­eking zijn: -blaasverza­kking

-nierstenen

-problemen in de hogere urinewegen.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname