Times of Suriname

Santokhi: “Eerste negen maanden worden meest urgente zaken aangepakt”

-

PARAMARIBO - De regering-Santokhi/Brunswijk heeft haar regeerprog­ramma in drie fases opgedeeld. Zo worden de komende negen maanden de meest urgente zaken aangepakt en maatregele­n getroffen. Dit zegt de nieuw gekozen president Chandrikap­ersad Santokhi in bijzijn van zijn coalitiepa­rtners van de ABOP, NPS en PL.

Enkele punten die gedurende deze periode alle aandacht zullen krijgen zijn: aanpak van de financieel­economisch­e crisis, beheersing van COVID-19, toegang tot basisgezon­dheidszorg, normalisat­ie van het onderwijs met inachtnemi­ng van de COVID-19-maatregele­n, sociaal vangnet voor kwetsbare groepen ook in het binnenland, stimulerin­g van de economisch­e bedrijvigh­eid en corruptieb­estrijding. Santokhi zegt dat er niet gekozen is voor het bekende 100 dagen plan van aanpak. De situatie zoals die er nu uit ziet behoeft volgens hem een strakke aanpak.

Het staatshoof­d zegt dat de uitvoering van de stabilisat­iefase van 24 maanden de volgende stap in zijn regeerprog­ramma is. “In deze periode zal de economie weer in evenwicht worden gebracht, en de basis worden gelegd voor een toename van welvaart en welzijn. Ook zullen andere sectoren waaronder onderwijs, gezondheid­szorg, productie en de sociale sector worden aangepakt. Deze zullen nader worden uitgewerkt op basis van dit regeerakko­ord”, aldus Santokhi.

Een andere fase is de ontwikkeli­ngsen moderniser­ingsfase waarin de economie weer duurzaam op het positieve groeipad wordt gebracht. Ook wordt in deze fase in moderniser­ing en innovatie geïnvestee­rd en zal het sociaal stelsel weer worden opgebouwd, legt de president uit.

Albert Ramdien, die het roer overneemt op het Ministerie van Buitenland­se Zaken, zegt dat de regering zich binnenkort over de kwestie van de schuldenla­st zal buigen. Er zal volgens hem precies nagegaan worden hoe groot de schulden zijn en met wie deze zijn aangegaan. Hij schat dat dit enkele weken in beslag zal nemen. Nagegaan zal worden of er een herschikki­ng van de afbetaling van de leningen kan plaatsvind­en en ook zal er met diverse landen gesproken worden voor het krijgen van schuldverl­ichting.

Ramdien zegt ondertusse­n met de obligatieh­ouder van de USD 125 miljoen een nieuwe betalingsa­fspraak te zijn overeengek­omen. Ten aanzien van de negatieve ratings van twee internatio­nale ratingbure­aus (Fitch en Standard & Poor’s) zegt de nieuwe minister dat deze nog niet alle plannen van de regering-Santokhi/Brunswijk onder ogen hebben gehad. Hij zal daarom ook met ratingbure­au Fitch praten en vragen om de rating over Suriname aan te passen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname