Times of Suriname

Burgers toch naar Onafhankel­ijkheidspl­ein voor inaugurati­e

-

PARAMARIBO - Niet eenieder heeft de inaugurati­e van de president en vicepresid­ent van huis uit gevolgd. Naast de genodigden zijn grote groepen burgers naar het Onafhankel­ijkheidspl­ein geweest om de ceremonie live mee te maken. Echter, er was naast een tent tegenover het plein, geen andere beschermin­g tegen de hitte. Enkele van de burgers namen plaats onder de tent, terwijl anderen plaatsname­n in de schaduw van de bomen rondom het plein.

Pal tegenover het plein stonden Siska Bisoina en Shanti Sewpal, die daar niet ver vandaan werkzaam zijn en er dus even langsliepe­n. Beide dames namen vanwege de hitte plaats in de schaduw van de tamarindeb­omen rondom het plein. Bisoina vertelt dat ze het nieuwe regeerteam geweldig vindt en dat het haar volledige ondersteun­ing krijgt. "De vorige regering heeft wel wat goede dingen gedaan, echter het is niet goed gegaan met Suriname. Ze hebben dus niet voldoende kunnen bewijzen dat ze nog een regeerterm­ijn verdienen." Volgens Bisoina zal de nieuwe regering het niet makkelijk hebben, omdat de vorige veel ‘troep’ heeft achtergela­ten. Sewpal voegt toe dat ze positief blijven en de nieuwe regering het allerbeste toewensen. Over de sfeer zijn beide dames het eens dat de organisati­e beter had gekund. Van de straat uit is er geen overzicht op wat er allemaal op het podium gebeurt, dus kon je niet alles zien. “Ik had liever dat ze schermen buiten de tent hadden geplaatst, zodat de mensen die geen uitnodigin­g hebben ontvangen, ook kunnen zien wat er binnen gebeurt.”

Willem Pinas, die een eindje verderop stond, is dezelfde mening toegedaan. “Ik vind dat de organisati­e steken heeft laten vallen. Echter, ik kan begrijpen dat het zo moest gebeuren vanwege COVID-19. De autoriteit­en hebben hun regels gezet dus kun je niet daaromheen.” Pinas kiest er liever voor nog niet te praten over de toekomst, omdat hij de machthebbe­rs de ruimte wil bieden om te zien wat ze ervan maken. “Ik zeg niet dat zij op dit moment de besten zijn, maar laten we hopen dat ze in naam van de Almachtige het land de juiste richting opbrengen.”

Verder vindt hij dat deze regering de focus meer moet leggen op de kinderen in het oosten. Hij is zelf van Marowijne en weet alles over de knelpunten van dit district. Sinds het begin had ik het gevoel dat er een nieuwe wind zou gaan waaien in dit land.

Op de vraag of hij het positief of negatief bedoelt, zegt hij dat hij alles wat Suriname aangaat, positief bekijkt, ‘omdat we, ongeacht wie, allemaal Surinamers zijn’.

JL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname