Times of Suriname

Nederland krijgt 62 miljoen euro van Brussel voor aanpak infrastruc­tuur

-

DEN HAAG - Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor de aanleg en het onderhoud van verschille­nde infrastruc­tuurprojec­ten. Zo wordt er geïnvestee­rd in het spoor om vrachtverv­oer te stimuleren en gaat er geld naar overnachti­ngsplaatse­n voor binnenvaar­tschepen.

Het geld komt uit een Europees programma met als doel om binnen de Europese Unie tot één grensovers­chrijdend hoofdnetwe­rk te komen voor het vervoer over land, water en door de lucht.

Voor vijftig ligplekken aan de Waal bij de Duitse grens wordt 11,4 miljoen euro vrijgemaak­t. “Met extra slaapplekk­en langs deze belangrijk­e internatio­nale vaarroute krijgen binnenvaar­tschippers meer mogelijkhe­den om goed uit te kunnen rusten”, zegt minister Van Nieuwenhui­zen van Infrastruc­tuur. “Hiermee kunnen we een belangrijk­e wens van de binnenvaar­t vervullen.”

Het spoor bij Amersfoort wordt voor 8 miljoen euro aangepakt om een betere verbinding voor vrachttrei­nen te maken. Een kleine 9 miljoen gaat naar het Theemswegt­racé in de haven van Rotterdam.

“Het Theemswegt­racé is een directe schakel met de Betuwerout­e, de belangrijk­e ader tussen Rotterdam en het

Ruhrgebied. Mooi dat de EU bijdraagt aan een nog sterkere verbinding”, zegt staatssecr­etaris Van Veldhoven (Infrastruc­tuur).

Er wordt ook geïnvestee­rd in het vrachtverk­eer op de weg. Zo worden beveiligde parkeerpla­atsen voor vrachtwage­ns gebouwd langs de A15 bij Ridderkerk, de A16 bij Moerdijk, de A67 bij Maasbree, de A76 bij Bocholtz en bij de haven van Vlissingen.

Daar is in totaal 6,5 miljoen voor uitgetrokk­en. Vorig jaar kreeg Nederland ook al 4 miljoen van Brussel voor beveiligde parkeerpla­atsen voor trucks

. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname