Times of Suriname

Kartels Colombia vermoorden mensen die hun lockdowns negeren

-

COLOMBIA - Drugskarte­ls en rebellengr­oepen kondigen hun eigen lockdowns af in Colombia. Wie de regels negeert, kan vermoord worden. Dat staat volgens The Guardian in een nieuw rapport van Human Rights Watch. Zeker acht burgers zijn nu vermoord vanwege de lockdowns. Die worden in Whatsapp-groepen en op pamfletten aangekondi­gd op het platteland, waar de kartels actief zijn.

Zo hebben burgers in kustplaats Tumaco een verbod gekregen op vissen, waardoor ze moeilijker aan hun voedsel komen. Elders moeten mensen helemaal binnen blijven. Anders word je vermoordt, of volgt, met wat geluk, een andere straf. Zo bleken motorfiets­en van overtreder­s in brand gezet.

“Ze hebben het verkeer tussen dorpen aan banden gelegd. Als iemand mogelijk besmet is, wordt diegene gesommeerd simpelweg te vertrekken - anders volgt de dood”, vertelt een gemeenscha­psleider in de provincie Putumayo. Hij blijft anoniem uit angst. “Mensen kunnen niet anders dan gehoorzame­n. Je ziet de overheid hier nooit.”

Een van de gezichten van het bloederige bewind is activist Edison León Pérez. Hij werd op 8 juni vermoord in San Miguel. De daders: La Mafia, een drugskarte­l. Enkele dagen voor zijn dood had Pérez de lokale autoriteit­en gevraagd om op te treden tegen de lockdown-maatregele­n van de bendes.

De overheid heeft zelf ook coronamaat­regelen ingesteld, zowel landelijke als lokale, maar de eigen orders van drugsbende­s gaan vaak veel verder. De consequent­ies zijn - met in het ergste geval: de dood - ook buitenprop­ortioneel, waarschuwt Human Rights Watch.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname