Times of Suriname

OPEC+-landen gaan wat meer olie uit de grond halen na productiev­erlaging

-

SAUDIE ARABIE Oliekartel OPEC en een aantal andere olieproduc­erende landen, verenigd in de OPEC+, hebben woensdag een akkoord bereikt over een versoepeli­ng van de productiev­erlaging van de grondstof. Dat heeft de Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman woensdag bekendgema­akt. In april werd er in de productie gesneden door de olielanden, vanwege de verdampte vraag naar de grondstof door de coronacris­is.

Momenteel ligt de productiev­erlaging op 9,6 miljoen vaten per dag, zo’n 10 procent van de totale olieproduc­tie. Deze productiev­erlaging kwam halverwege april tot stand, omdat de olieprijs was ingestort door een combinatie van een gebrekkige vraag en een groot aanbod. Door de oliekraan aan te draaien wilden de landen de prijs weer wat opschroeve­n. Het besluit werd toen niet zonder slag of stoot genomen: het duurde enkele weken voordat de landen tot een akkoord kwamen, na onenigheid over de verdeelsle­utel van de rem op de productie.

In het woensdag gesloten akkoord wordt de productiev­erlaging versoepeld naar 8,54 miljoen olievaten per dag in augustus en september, en zal worden afgebouwd naar 7,7 miljoen in december.

Reden voor het openzetten van de oliekraan is de groeiende vraag naar de grondstof, na een forse daling in het tweede kwartaal door de coronacris­is. De OPEClanden verwachten volgend jaar een flink herstel, na een slecht jaar voor de olieproduc­erende landen. De OPEC verwacht dat de vraag naar olie komend jaar zo’n zeven miljoen vaten per dag hoger zal liggen dan dit jaar. Het oliekartel zette wel enkele kanttekeni­ngen bij de voorspelli­ng: zo kan deze alleen uitkomen wanneer er geen nieuwe coronagolf komt of de handelsoor­log tussen China en de Verenigde Staten weer oplaait. ( NU )

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname