Times of Suriname

Satelliete­n zien monsterach­tige stofwolk uit de Sahara komen zetten

-

De stofwolk wordt informeel al aangeduid als ‘Godzilla’ en dat is niet echt overdreven. Want de omvang van de stofwolk is ongebruike­lijk groot. Bovendien herbergt deze 60 tot 70 procent meer stof dan gewoonlijk en als klap op de vuurpijl heeft de stofwolk het ook nog eens heel ver geschopt. De stofwolk legde maar liefst 8000 kilometer af, om vervolgens grote hoeveelhed­en stof af te leveren in het Caribisch gebied en een deel van de VS.

Met name Puerto Rico kreeg behoorlijk wat stof te verstouwen. Hierdoor nam de luchtkwali­teit sterk af en eind vorige maand moesten sommige stranden zelfs worden gesloten.

En ook het zuidoostel­ijke deel van de VS – van grofweg Texas tot aan North-Carolina zag de lucht even flink stoffig worden, zo stelt NOAA’s Atlantic Oceanograp­hic and Meteorolog­ical Laboratory. Elk jaar worden er tussen het einde van de lente en het begin van de herfst stofwolken gegenereer­d in de Sahara. Krachtige, droge winden zwiepen het stof op, waarna het dagen of zelfs weken in de lucht kan blijven hangen. Winden hoger in de troposfeer kunnen het stof zelfs over de Atlantisch­e Oceaan voeren.

Het stof kan voor heel wat hinder zorgen. Zo zagen de Amerikaans­e staten Florida, Texas en Georgia hun luchtkwali­teit eind vorige maand flink kelderen. Terwijl de grotere stofdeeltj­es boven de oceaan al uit de wolken vallen, zijn het de kleinere deeltjes – die met name problemati­sch zijn voor de menselijke gezondheid – die het het verst schoppen.

Maar de stofdeeltj­es zorgen niet alleen voor overlast. Ze spelen ook een cruciale rol in verschille­nde ecosysteme­n. Zo zijn ze een belangrijk­e bron van voedingsst­offen voor in de oceanen levend fytoplankt­on, dat op zijn beurt weer op het menu van tal van andere organismen in zee staat.

Bovendien kunnen de droge en stoffige luchtlagen het ontstaan van orkanen en stormen in de Atlantisch­e Oceaan dwarsbomen. Deze stormen kunnen namelijk alleen ontstaan in warme oceaanwate­ren en warme, vochtige lucht. Met behulp van satelliete­n is het heel goed mogelijk om dergelijke stofwolken te volgen. En ook de effecten die deze hebben op bijvoorbee­ld het fytoplankt­on zijn vanuit de ruimte zichtbaar. Bovendien kunnen satellietb­eelden en -gegevens gebruikt worden om nauwkeurig te voorspelle­n waar de stofwolken heengaan en in hoeverre en wanneer deze de luchtkwali­teit aantasten.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname