Times of Suriname

Kleinste auto ter wereld brengt groots bedrag op

-

De Peel P.50 is de kleinste auto ter wereld. Op een veiling bracht een exemplaar uit de jaren vijftig onlangs maar liefst 85.100 euro op en dat is nog relatief weinig.

De 56 kilogram wegende Peel werd gebouwd op het Britse eiland Man. De dwergauto uit 1963 telt één stoel, een bromfietsm­otor van 49 cc, een stuur, drie wielen en een carrosseri­e van glasvezel.

De auto werd wereldbero­emd toen het Britse autoprogra­mma Top Gear ooit de Peel testte, met achter het stuur de boomlange presentato­r Jeremy Clarkson. Hij reed er vervolgens mee door de gebouwen van de BBC en ging er zelfs de lift mee in.

De auto is slechts 1,34 meter lang, 99 centimeter breed en een meter hoog. De eencilinde­r motor heeft een vermogen van 4,5 pk, waarmee de Peel een topsnelhei­d haalt van 60 kilometer per uur. Het gemiddelde verbruik bedraagt 1 op 35,7. Behalve klein is de driewieler ook zeldzaam. Van de 47 geproducee­rde exemplaren zijn er slechts 26 over. Het geveilde exemplaar verkeert niet echt in topconditi­e. Vandaar dat er ‘slechts’ 85.100 euro voor werd betaald. Op 12 maart 2016 ging een van de gaafste exemplaren onder de hamer bij veilinghui­s RM Sotheby’s. De prijs? Een kleine 160 duizend euro.

(HLN)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname