Times of Suriname

Terwijl feestende toeristen coronarege­ls overtreden, lopen spanningen op met Spanjaarde­n die nieuwe uitbraken vrezen

-

SPANJE - Dronken toeristen die zonder mondmasker­s rondlopen en zich misdragen in bepaalde Spaanse vakantiere­sorts, doen de vrees voor nieuwe uitbraken oplaaien. De autoriteit­en claimen dat het om geïsoleerd­e incidenten gaat, waarvan enkele video’s viraal zijn gegaan. Maar de lokale bevolking die een zware lockdown heeft moeten trotseren om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dammen, huivert bij de gedachte dat al haar offers mogelijk voor niets zijn geweest.

Spanje behoort met meer dan 28 duizend doden tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Maandenlan­g moesten de Spanjaarde­n een van de strengste lockdowns ondergaan om het virus onder controle te krijgen. En nog altijd is het dragen van mondmasker­s op openbare plaatsen verplicht. Een boete van honderd euro kan opgelegd worden aan mensen die geen mondmasker dragen op de openbare weg of in binnenruim­tes waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Maar filmpjes die op sociale media werden gedeeld, tonen grote groepen mensen in vakantieoo­rden op Mallorca die zonder mondmasker­s zitten te zingen en te feesten.

Een woordvoers­ter van de lokale organisati­e ‘Salvem

Portals Nous, Bendinat i Costa d’en Blanes-Punta Portals’ - die ervoor ijvert om de levenskwal­iteit op het eiland te behouden - vertelde aan CNN dat de mensen bereid zijn om toeristen opnieuw te verwelkome­n, maar dat ‘die attitude snel kan veranderen’. “Er zijn maar een handvol besmette mensen nodig om weer een piek te veroorzake­n”, klinkt het. “Lokale bewoners hebben zich heel goed aan de strikte lockdown in Spanje gehouden”, zei de woordvoers­ter. “Maar ze vragen zich af waarom sommige bezoekers de regels compleet negeren en dat wringt.”

In een onderzoek van het onderzoeks­instituut CIS blijkt dat 89 procent van de Spaanse bevolking ‘redelijk’ tot ‘zeer’ bezorgd is over de situatie, waarbij de angst voor het in het gedrang komen van de gezondheid nog groter is dan de vrees dat de economie in het slop geraakt. Volgens de meest recente cijfers zijn er momenteel 120 virushaard­en in Spanje met 2.139 geïnfectee­rde personen. De Spanjaarde­n hebben geleerd om alles van dag tot dag te bekijken, want wie weet wat morgen zal brengen? Opnieuw een lockdown zoals op sommige plaatsen in het noorden van Spanje?

Het land opende op 21 juni opnieuw de grenzen voor vakantiega­ngers. Het is voor de lokale autoriteit­en moeilijk om een goede balans te vinden tussen het weer ontvangen van toeristen en het gezond houden van de bevolking - want er moet wel degelijk ook geld in het laatje komen. “Heel veel mensen zijn voor hun levensonde­rhoud afhankelij­k van het toerisme. Je kan niet zomaar het eiland op slot doen voor toeristen. Dat is heel lastig.”

Vooral Duitse en Britse toeristen zorgen voor overlast. Afgelopen weekend moest de politie 51 interventi­es doen en 24 sancties opleggen aan toeristen die de coronarege­ls overtraden. Dinsdag twitterden de hulpdienst­en dat ze hadden gereageerd op drie incidenten op Mallorca in de afgelopen 24 uur, één in een te drukke zaak en twee in verband met grote bijeenkoms­ten.

“We kunnen niet toestaan dat die scènes van afgelopen weekend zich herhalen. We kunnen niet toestaan dat de roekeloosh­eid van een minderheid de gezondheid van alle anderen in gevaar brengt”, verklaarde Isabel Castro, minister van openbaar bestuur van de regionale regering van de Balearen. Castro zei dat de campagne om ervoor te zorgen dat horecazake­n en individuen zich aan de regels houden, de rest van de zomer zal doorlopen.

(HLN)

 ??  ?? Feestende buitenland­se toeristen op straat. (Foto: HLN)
Feestende buitenland­se toeristen op straat. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname