Times of Suriname

Thailand lijkt gespaard te worden van coronaviru­s en niemand weet hoe het komt

-

THAILAND - Met amper 3.239 bevestigde gevallen en 58 overlijden­s op een bevolkings­aantal van meer dan 68 miljoen kan Thailand coronacijf­ers voorleggen waar veel andere landen alleen maar afgunstig naar kunnen kijken en daarmee lijkt de Aziatische staat grotendeel­s gespaard te blijven van de pandemie, die op andere plaatsen ongemeen hard toeslaat. Komt het door de coronamaat­regelen van de overheid? Door de Thaise cultuur? Of speelt er een genetische factor? Niemand die het weet. Maar wat het ook is, het lijkt wel te werken.

Zeven weken is het intussen geleden dat er nog een lokale besmetting gemeld werd van het nieuwe coronaviru­s en die tendens is ook te zien in andere landen in het stroomgebi­ed van de Mekongrivi­er. Vietnam, Cambodja en Laos hebben zelfs nog geen enkele dode gerapporte­erd, Myanmar zes. Het aantal bevestigde besmetting­en in de vier landen schommelt tussen 19 en 381.

Begin januari zag het er nochtans een stuk minder rooskleuri­g uit. Thailand meldde toen het eerste bevestigde geval van het coronaviru­s buiten China, afkomstig van een toerist uit Wuhan, de Chinese stad waar het virus voor het eerst uitbrak. Later volgden nog andere besmetting­en, door mensen die het land binnenkwam­en vanuit Japan, Europa en de Verenigde Staten.

Een Thaise boksmatch bleek een superversp­reider en in maart volgde een lockdown. Scholen en bedrijven gingen dicht en iedereen moest binnen blijven. In april volgde een verbod op bijna alle internatio­nale vluchten. Het had effect. De meest recente nieuwe gevallen zijn allemaal terug te voeren op mensen die van buiten Thailand het land binnenkwam­en.

Volgens gezondheid­sexpert dr. Wiput Phoolcharo­en van de Chulalongk­orn-universite­it in Bangkok zouden genetica en immuniteit een rol kunnen spelen. Dat vertelde hij aan The New York Times. De wetenschap­per onderzoekt een uitbraak van het virus in het zuiden van Thailand en merkte daar dat meer dan 90 procent van de mensen die positief testten, asymptomat­isch was. Dat is veel hoger dan gemiddeld. “We onderzoeke­n nu de rol van het immuunsyst­eem”, vertelt hij.

Volgens Wiput zijn de Thai en andere bewoners van deze streek in Zuidoost-Azië vatbaarder voor bepaalde vormen van dengue of knokkelkoo­rts, een infectiezi­ekte die wordt overgedrag­en door muggen. “Als ons immuunsyst­eem zo slecht reageert voor dengue, waarom zou het dan niet beter kunnen reageren op het coronaviru­s”, vraagt hij zich af. Volgens het Thaise ministerie van Volksgezon­dheid kan ook de Thaise cultuur een rol spelen. “Thai hebben bijvoorbee­ld geen lichamelij­k contact als ze elkaar begroeten”, volgens woordvoerd­er dr. Taweesin Visanuyoth­in. “Andere landen in het stroomgebi­ed van de Mekong ook niet.”

Maar ook dat veel Thai buiten leven, dat ze weinig onderligge­nde ziektebeel­den hebben, het goede gezondheid­ssysteem in Thailand en de snelle invoering van gezichtsma­skers zouden een rol kunnen spelen.

Dat Thailand gespaard lijkt te blijven van het coronaviru­s betekent evenwel niet dat de impact van de pandemie op het land minder is. Het toerisme kreeg een stevige knauw en de overheid berekende dat 60 procent van de toeristisc­he accommodat­ies voor het einde van het jaar failliet kan gaan.

Volgens het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) zal de economie van Thailand dit jaar met zeker 6,5 procent krimpen en volgens de Wereldbank kunnen meer dan acht miljoen Thai hun job en inkomen verliezen.

Intussen zijn de maatregele­n wel weer wat versoepeld. Scholen zijn weer open, al moeten de kinderen nog gezichtsma­skers dragen en op afgescherm­de schoolbank­en zitten. En ook het toerisme is met mondjesmaa­t aan het hernemen.

Een belangrijk­e bemerking nog: Thailand test relatief weinig en het is ook niet duidelijk hoe accuraat de officiële cijfers zijn. Onlangs werd duidelijk dat enkele gedeportee­rde migranten meteen na hun uitzetting positief testten, terwijl ze niet in de Thaise coronacijf­ers waren opgenomen.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname