Times of Suriname

Geleidelij­ke herstart Rosebel Mine Operations

-

PARAMARIBO - Een deel van de medewerker­s van Rosebel Gold Mines (Rosebel) heeft vanaf 20 juli al verschille­nde taken hervat. Het ligt in de bedoeling om tegen 23 juli weer operatione­el te zijn, echter met minder personeel dan normaliter het geval is. Op 19 juli is een aanvang gemaakt met het terugroepe­n van personeel en contractor­s om het werk te hervatten op basis van een gefaseerd terugroepp­lan. Er is als eerst gestart met medewerker­s van het Saramaccap­roject en zij die drillwerkz­aamheden uitvoeren.

Rosebel meldt dat de site de afgelopen periode grondig is ontsmet en gereedgema­akt voor de herstart. Momenteel zijn er nog drie positieve gevallen onder toezicht van de gezondheid­sautoritei­ten, in stabiele toestand. De additionel­e preventiev­e maatregele­n om COVID-19-besmetting­en te voorkomen, zijn getroffen zoals aanbevolen door de medisch deskundige­n onder leiding van dokter Stephen Vreden, die de site in Brokopondo twee keer hebben bezocht. Samen met dit team van medisch specialist­en is er ook overleg geweest tussen bestuursle­den van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisati­e (RGWO) en de medisch afdeling en management­team van Rosebel op 15 juli, waarbij de aanbevelin­gen nader zijn uitgelegd en uitvoerig zijn besproken. Hierbij zijn alle vragen naar tevredenhe­id beantwoord en onduidelij­kheden weggewerkt door het team van medische deskundige­n. Daarnaast zijn ook specifiek de herstart van de operatie en de voorwaarde­n besproken. Over de voorwaarde­n voor de herstart, de aanbevelin­gen en maatregele­n hebben partijen akkoord bereikt, hetgeen ook is bevestigd ten overstaan van de Bemiddelin­gsraad voor Geheel Suriname op 16 juli door Rosebel en de RGWO.

Rosebel en de RGWO hebben bij de Bemiddelin­gsraad echter geen overeenste­mming bereikt ten aanzien van de aard van deze werkneerle­gging en de compensati­e over de periode voorafgaan­d aan de werkhervat­ting. De beslissing van het personeel en de RGWO voor de werkneerle­gging zal afgehandel­d worden volgens de geldende collectiev­e arbeidsove­reenkomst. Rosebel zegt de unieke situatie van de medewerker­s te onderkenne­n en het management­team heeft gekozen voor een tegemoetko­ming in de vorm van een compensati­e welke volgens verschille­nde fasen van de COVID-19-periode is ingedeeld. Hierover is zowel de vakbond als het personeel nader geïnformee­rd.

“De beschermen­de maatregele­n voor medewerker­s en contractor­s, waaronder een triage met strikte screening, temperatuu­ropname, fysieke afstand en bewustword­ing creëren van het ‘nieuwe normaal’, zullen worden voortgezet. Er wordt een nieuw introducti­eproces verplicht gesteld voor alle medewerker­s en contractor­s bij het betreden van de Rosebel-site.”

Benadrukt wordt dat de getroffen maatregele­n slechts een onderdeel vormen voor het welslagen van de herstart om COVID-19 zoveel mogelijk buiten Rosebel te houden, maar de eigen verantwoor­delijkheid van alle medewerker­s en contractor­s on site is daarbij uiterst belangrijk.

Voor het management­team van Rosebel is het nu van belang om zo effectief mogelijk het bedrijf door de huidige bijzondere situatie heen te leiden, met als eerste prioriteit de gezondheid en het welzijn van de medewerker­s, familieled­en, gezinnen en de gemeenscha­ppen waarin er gewerkt wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname