Times of Suriname

Filicien oogst ‘kanjer’ cassave

-

WANICA - Hilco Filicien kon zijn ogen niet geloven toen hij maandag een ruim 2 meter lange cassave uit de grond trok. De bewoner van Wanica is geen grootlandb­ouwer, maar een kleine man die voor zijn hobby alle ruimtes gebruikt om iets te planten op zijn grond aan de Abichiestr­aat.

Filicien zegt dat hij dagen terug zag dat de cassave geoogst moest worden, maar kon dit door de regen niet doen. Maandag was het weer iets gunstig en hij begon de cassave die hij geplant had op de berm uit de grond te trekken.

“Eerst zag ik dat de cassave verder ging en begon verder te graven. Ik dacht dat het maar 1 meter zou zijn, maar toen zag ik dat het verder ging. Ik wilde hem niet beschadige­n en groef door. Na ruim 2 meter graven, zag ik het uiteinde en was verbaasd om zo een ‘kanjer’ uit de grond te trekken. Ik heb eerder wel grote cassave geoogst maar niet van dit formaat.” Hij geeft verder aan dat dit hem motiveert om verder te gaan met het planten van gewassen.

De hobbyist zegt verder dat planten in zijn genen zit en waar iets geplant kan worden, doet hij dat. “Ik ben geen grootlandb­ouwer, maar een tuinier. Wel plant ik vanaf kleins af. Ik heb geen speciale formule of mestsoort. Ik maak de berm schoon en het afval zet ik voor de planten. Voor de rest zorgt de natuur wel voor de aanplant.” Filicien zegt dat hij iedereen aanraadt om iets te doen. “De natuur gaat je voedsel geven als je iets doet. Je hoeft geen grootgrond­bezitter te zijn om iets te doen. Plant gewoon op je berm. Zo houd je de berm schoon en krijg je daarvoor in ruil voedsel.” Filicien zegt dat hij een deel gaat eten en daarbij de Heer zal danken. De landbouwer weet nog niet wat hij met het andere deel gaat doen.

 ??  ?? Hobbyist Hilco Filicien met een ruim twee meter lange cassave, die hij maandag oogstte. (Foto: Rakesh Parag)
Hobbyist Hilco Filicien met een ruim twee meter lange cassave, die hij maandag oogstte. (Foto: Rakesh Parag)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname