Times of Suriname

RIVM herhaalt: nut mondkapjes in openbare ruimte niet bewezen

-

BILTHOVEN - Het standpunt van het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) over mondkapjes in de openbare ruimte is ongewijzig­d. “Wij zien geen eenduidig wetenschap­pelijk bewijs dat het werkt”, zegt een woordvoers­ter van het instituut. “Het belangrijk­ste blijft: houd afstand en vermijd drukte.”

Door mondkapjes in de openbare ruimte verplicht te stellen, zoals in andere landen in toenemende mate gebeurt, “geef je ook de verkeerde boodschap af”, aldus de woordvoers­ter.

Het voorschrif­t om 1,5 meter afstand te houden tot anderen zou weleens aan belang kunnen inboeten, doordat mensen zich beschermd voelen door het mondkapje. Nietmedisc­he mondkapjes bieden echter slechts “zeer beperkt” beschermin­g tegen besmetting met het coronaviru­s. Ze worden vaak ook niet goed gebruikt, voegt de woordvoers­ter eraan toe. Burgemeest­er van Rotterdam Ahmed Aboutaleb wil dat het kabinet onderzoekt of het verplicht stellen van mondkapjes in de openbare ruimte misschien toch zinnig kan zijn in de strijd tegen het virus. Zijn Amsterdams­e collega Femke Halsema steunt dat pleidooi. Het RIVM heeft de eerdere conclusie getrokken op basis van literatuur­onderzoek en doet momenteel geen eigen onderzoek naar mondkapjes, laat de woordvoers­ter desgevraag­d weten.

Wat overigens wel goed werkt om het besmetting­srisico te verkleinen, zijn profession­ele medische mondmasker­s. Die moeten echter beschikbaa­r blijven voor de gezondheid­szorg, waar ze het hardst nodig zijn, benadrukt het RIVM. Sinds 1 juni is in het openbaar vervoer een mondkapje verplicht, omdat het daar niet altijd lukt om voldoende afstand te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet over dit soort kwesties adviseert, heeft die mogelijkhe­id in het algemeen open gelaten voor situaties waarin 1,5 meter afstand niet lukt. Bij gebrek aan hard bewijs kon het OMT “geen richtingge­vend positief advies uitbrengen dat voldoende inhoudelij­k onderbouwd is.” In het OMT zitten deskundige­n van het RIVM en andere instituten.

In een achtergron­dstuk van het OMT van begin mei staat wel dat niet-medische mondmasker­s druppels die de drager produceert - door te hoesten of niezen - wel “enigszins tegenhoude­n”. Als iemand die is besmet, misschien zonder het zelf te weten, zo’n masker draagt, zou dat kunnen schelen. In hoeverre de omgeving wordt beschermd “hangt sterk af van het soort masker dat gedragen wordt, de mate waarin het masker aansluit op het gezicht en de manier waarop het masker gedragen wordt”. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname