Times of Suriname

Rechter straft ondernemer­s Sumo niet voor fraude wegens fout OM met docu

-

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren drie van de vier verdachten schuldig bevonden aan belastingf­raude bij sushiketen Sumo. Toch krijgen zij geen straf, omdat het Openbaar Ministerie (OM) de integritei­t van het strafproce­s volgens de rechter in gevaar bracht door een documentai­re over de zaak geheim proberen te houden. De vierde verdachte is vrijgespro­ken.

Ongeveer een jaar geleden bracht NRC aan het licht dat het OM en opsporings­dienst FIOD een samenwerki­ng waren aangegaan met filmmaker René Roelofs van KRONRCV. De verdachten, onder wie de in Hongkong geboren oprichten van Sumo, Chi-Ho L., bleken hier niet van op de hoogte.

Bovendien bleek dat de documentai­remakers privacygev­oelige informatie over de verdachten mochten inzien en mee mochten luisteren met telefoonta­ps. Ook filmden zij invallen in verschille­nde restaurant­s.

Na de publicatie van de krant in juli vorig jaar stelde de rechter de uitspraak in eerste instantie uit. Het OM werd opgedragen openheid van zaken te geven en de verdedigin­g kreeg de kans om te reageren. Tegen L. was in eerste instantie twee jaar cel en een geldboete van 210.000 euro geëist.

Toch kwam het niet meer goed voor het OM. De de rechter oordeelde gisteren dat door de film ernstig inbreuk is gemaakt op de persoonlij­ke levenssfee­r van de verdachten.

Ook neemt de rechter het OM kwalijk dat het geprobeerd heeft de documentai­re geheim te houden. “Dan is de integritei­t van het strafproce­s wel in het geding”, aldus de rechter.

De rechtbank vond echter niet dat de privacysch­ending in de weg heeft gestaan van een eerlijk proces. De rechter vond ook niet dat het OM de zaak vooral heeft vervolgd om de documentai­re van een spannend einde te voorzien. De rechtszaak zelf draaide om omzetfraud­e door drie mannen met elf sushiresta­urants van Sumo. Zij namen contant geld niet op in de administra­tie, waardoor tussen 2011 en 2015 te weinig omzetbelas­ting werd betaald. Die afgeroomde omzet werd volgens de rechtbank in elk geval gebruikt om lonen uit te betalen zonder dat aan loonbelast­ing en premies werd voldaan.

De Sumo-restaurant­s bestaan inmiddels alleen nog op papier en worden opgeheven.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname