Times of Suriname

Grootste kermis van Limburg afgelast vanwege coronarisi­co

-

WEERT - De kermis in Weert, de grootste van Limburg, gaat niet door. De gemeente Weert heeft gisteren daartoe besloten in verband met de coronacris­is. Volgens burgemeest­er en wethouders (B&W) is het onmogelijk om op de druk bezochte kermis de 1,5 meter te handhaven.

Weert heeft goed gekeken naar de ervaringen met de kermis in Tilburg, waar de 1,5 meter niet altijd goed gehandhaaf­d kan worden. “Dit moeten we niet willen”, zei een woordvoerd­er van de gemeente Weert gisteren. “Dit is ook een reden waarom we de Weerter kermis niet laten doorgaan.”

Volgens de gemeente is het “onrealisti­sch” om een veilige kermis van deze omvang te laten doorgaan. Er is weliswaar gekeken naar alternatie­ven. “Binnen de kaders van de coronamaat­regelen is het onmogelijk om de veiligheid en de gezondheid van bezoekers en medewerker­s te garanderen”, aldus de gemeente.

De kermis van Weert is de grootste van Limburg, en de op twee na grootste van Nederland. “Maar wel de goedkoopst­e”, aldus de woordvoerd­er. Jaarlijks trekken de ongeveer 130 attracties verdeeld over zeven pleinen vele tienduizen­den bezoekers uit de wijde omtrek. Dit jaar zou de kermis in Weert van 25 tot en met 30 september worden gehouden. “Gezien de onvoorspel­bare publiekstr­omen is toezicht en handhaving op de 1,5 meter afstand onmogelijk”, legt waarnemend burgemeest­er Ina Leppink - Schuitema uit. “Het risico voor de volksgezon­dheid is veel te groot en daarmee dus onverantwo­ord, vooral ook gelet op het feit dat nu het aantal coronabesm­ettingen weer stijgt. We hebben naast een warm hart voor de kermis, ook een warm hart voor het personeel in de zorg en onze handhavers. Dit conflictee­rt met het organisere­n van een kermis waar normaal gesproken duizenden mensen op afkomen.” “Ik weet wat de kermis voor Weert en voor Weertenare­n en kermisexpl­oitanten betekent” vulde wethouder Geert Gabriëls aan. “De gemeente, inwoners, exploitant­en en bezoekers kijken hier ieder jaar naar uit. We hebben lang hoop blijven houden op een vorm van kermis, zodat we de exploitant­en toch iets konden bieden. Helaas blijkt dat nu niet mogelijk.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? In 2018 zag het nog zwart van de mensen op de kermis in Weert. (Foto: De Telegraaf)
In 2018 zag het nog zwart van de mensen op de kermis in Weert. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname