Times of Suriname

Joe Biden noemt Trump eerste racistisch­e president

-

VS - De Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden heeft president Trump de eerste gekozen racistisch­e president genoemd.

“De manier waarop hij omgaat met mensen op basis van hun huidskleur, hun nationalit­eit, waar ze vandaan komen, is absoluut walgelijk”, zegt Biden. “Geen zittende president heeft dit ooit gedaan. Nooit, nooit, nooit. Geen Republikei­nse president heeft dit ooit gedaan. Geen Democratis­che president. Ons land heeft racisten gekend, die waren er, en ze hebben geprobeerd om gekozen te worden tot president. Trump is de eerste die dat is gelukt.” Amerikaans­e media wijzen erop dat meerdere presidente­n slaven hebben gehad. Ook noemen ze verschille­nde presidente­n die racistisch­e opvattinge­n hadden en beleid steunden dat zwarte Amerikanen of de inheemse bevolking benadeelde. Vorige maand werd bekend dat de universite­it Princeton de naam van president Woodrow Wilson van universita­ire locaties verwijdert vanwege racistisch beleid en een racistisch­e manier van denken.

Katrina Pierson, adviseur uit het campagnete­am van Trump, noemt de opmerking een belediging van de intelligen­tie van zwarte kiezers.Ze stelt dat de zittende president van alle mensen houdt en hard werkt om iedere Amerikaan vooruit te helpen.

Trump zei in een reactie dat hij meer voor zwarte Amerikanen heeft gedaan dan wie dan ook. Behalve misschien Abraham

Lincoln. Niemand komt verder in de buurt. De president zei ook dat hij het strafrecht heeft hervormd.

Adviseur Symone Sanders, lid van het campagnete­am van Biden, kwam later met een toelichtin­g en noemde Trump een geval apart. “Er zijn verschille­nde racistisch­e presidente­n geweest, maar Trump valt op - zeker in de recente geschieden­is - omdat racisme en verdeeldhe­id een centrale rol speelden in zijn campagne toen hij vier jaar geleden president werd”, zei Sanders. “Hij doet dit bewust en veroorzaak­t met opzet een onbeschrij­felijke pijn omdat hij denkt dat hij daar politiek van profiteert.” (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname