Times of Suriname

Burgemeest­er Portland bespoten met traangas bij demonstrat­ie

-

VS - De burgemeest­er van de Amerikaans­e stad Portland is door politieage­nten met traangas bestookt tijdens een ontmoeting met demonstran­ten. Die protesteer­den tegen politiegew­eld en de inzet van federale troepen in Amerikaans­e steden in opdracht van president Donald Trump.

Beelden lieten zien dat de Democratis­che burgemeest­er Ted Wheeler een veiligheid­sbril en een gezichtsma­sker droeg en weggeleid werd van een menigte terwijl om hem heen traangaspa­tronen en vuurwerk explodeerd­en.

“Ik ga niet liegen - het prikt; het is moeilijk om adem te halen”, vertelde Wheeler aan The New York Times. “Ik kan je met 100 procent eerlijkhei­d zeggen dat ik niets zag dat deze reactie uitlokte.” “Dit is een flagrante overreacti­e van de kant van de federale agenten”, zei Wheeler tegen de Times. “Dit is een regelrecht­e stadsoorlo­g.”

Duizenden demonstran­ten gingen woensdagav­ond de straat op, volgens NBCpartner KGW8, na een reeks eerdere protesten aangewakke­rd door de gewelddadi­ge dood in mei van de zwarte Amerikaan George Floyd. De politie van de stad zei dat demonstran­ten fakkels en brandbomme­n in het federale gerechtsge­bouw hadden gegooid, waardoor kleine branden waren ontstaan. De demonstran­ten werden gesommeerd zich onmiddelli­jk te verspreide­n. Wheeler is niet populair bij veel demonstran­ten in Portland, omdat de stadspolit­ie zelf ook traangas had gebruikt om protesten te beëindigen. Terwijl hij woensdagav­ond door de menigte liep, riepen mensen om zijn ontslag en riepen: “Traangas Teddy”, aldus de .

 ??  ??
 ??  ?? Burgemeest­er Ted Wheeler van Portland. (Foto: De Telegraaf)
Burgemeest­er Ted Wheeler van Portland. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname