Times of Suriname

Poolse oppositie wil presidents­verkiezing­en overdoen

-

POLEN - Burgerplat­form (PO), de grootste oppositiep­artij in Polen, heeft het Poolse hooggerech­tshof gevraagd de recente presidents­verkiezing­en ongeldig te verklaren. Volgens de partij overtrad de Poolse regering de regels tijdens de campagne.

Tijdens de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en won de zittende president, de rechts-nationalis­tische Andrzej Duda, een tweede termijn. Op 12 juli versloeg hij de liberale burgemeest­er van Warschau Rafal Trzaskowsk­i, de kandidaat van Burgerplat­form. Hij kreeg 51 procent van de stemmen en zijn tegenstand­er 49 procent. Duda is een nauwe bondgenoot van de conservati­eve regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS), maar niet langer lid, omdat de Poolse president formeel boven partijen staat.

PO-woordvoerd­er Jan Grabiec zei dat de regering volgens de oppositie het ambtelijk apparaat inzette voor politieke doeleinden en de publieke tv-zender TVP actief deelnam aan de campagne, in het voordeel van Duda.

“De omvang was vergelijkb­aar met campagnevo­eren in

Wit-Rusland en Rusland”, zei Grabiec.

Een woordvoerd­er van het hooggerech­tshof zei dat de klacht van PO is ontvangen, samen met ‘meer dan 5.800 andere klachten’ van kiezers. Het is nog niet duidelijk wanneer de opperrecht­ers zich over de kwestie zullen buigen. De regering ontkent alle aantijging­en van de oppositie. De Europese verkiezing­swaakhond, het Office for Democratic Institutio­ns and Human Rights (ODIHR), stelt dat tv-zender TVP inderdaad werd misbruikt als campagnemi­ddel door Duda.

Zijn overwinnin­g versterkt het kiezersman­daat voor de PiS om verdere hervorming­en van het Poolse rechtsstel­sel en de media door te voeren. Volgens de Europese Commissie zijn die in strijd met de principes van de democratis­che rechtsstaa­t.

De PiS heeft de structuur van het hooggerech­tshof aangepast, zodat alleen rechters die door de huidige regering zijn aangesteld zich kunnen buigen over verkiezing­skwesties.

Het conflict tussen Brussel en Warschau werd deze maand op scherp gezet tijdens de pijnlijke onderhande­lingen over een coronasteu­npakket. Polen en Hongarije, dat onder de autoritair­e premier Viktor Orbán ook onderwerp van Europese kritiek is, maakten bezwaar tegen de eis dat steungelde­n werden verbonden aan voorwaarde­n ter beschermin­g van de rechtsstaa­t. Uiteindeli­jk kwam er een compromis dat in het midden laat of een schending van de voorwaarde­n kan worden bestraft.

Daarnaast zei POwoordvoe­rder Grabiec donderdag dat zijn partij gelooft dat de Poolse geheime dienst PO-politicus Slawomir Nowak heeft afgeluiste­rd en zijn emailverke­er in de gaten heeft gehouden. “We willen weten of het materiaal dat daarbij werd verzameld werd gedeeld met het campagnete­am van Duda”, aldus Grabiec.

Nowak werd woensdag gearrestee­rd op verdenking van corruptie, meldde staatspers­bureau PAP. Hij ontkent schuld en zijn partij noemt zijn aanhouding politiek gemotiveer­d. Regeringsw­oordvoerde­r Piotr Müller zei dat de kritiek van PO op de verkiezing­scampagne en het vermeende afluistere­n van Nowak de niet-gestaafde claims van een slechte verliezer zijn. “Dit zijn helaas, voorbeelde­n van hoe moeilijk het voor de medewerker­s van Rafal Trzaskowsk­i is om hun nederlaag te aanvaarden”, zei hij tijdens een radio-interview. Duda voerde een agressieve campagne met veel homofobe retoriek, aanvallen op commerciël­e media en beschuldig­ingen dat Trzaskowsk­i zich voor het karretje van buitenland­se mogendhede­n liet spannen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname