Times of Suriname

Wetenschap­pers identifice­ren mysterieuz­e algensoort die genadeloos afrekent met koraal

-

Toen onderzoeke­rs zich recent bij de Pearl en Hermes Atol in het water lieten zakken, kwamen ze voor een onaangenam­e verrassing te staan. Waar voorheen op zo een 12 meter diepte kleurrijk koraal en tal van prachtige vissen te vinden waren, troffen ze nu enorme algenmatte­n aan die het onderligge­nde koraal verstikten en de vissoorten die hier normaliter rondhingen – zoals de kleurrijke papegaaivi­ssen – hadden verjaagd. Onder de algen – die de onderzoeke­rs niet bekend voorkwamen – troffen ze niets anders aan dan de skeletten van wat ooit een kleurrijk koraalrif was. De waarneming­en riepen een hoop vragen op. Want wat waren dit voor algen? En waar kwamen ze opeens vandaan? Na uitgebreid onderzoek denken onderzoeke­rs er nu deels uit te zijn. In het blad PloS ONE schrijven ze dat het om een nieuwe algensoort gaat. Ze hebben deze Chondria tumulosa gedoopt.

Waar de algensoort precies vandaan komt, blijft onduidelij­k. “We weten het nog niet” ,stelt onderzoeke­r Randall Kosaki. “Is het een inheemse soort die we compleet over het hoofd hebben gezien tot deze bij een atol doorsloeg of is deze per ongeluk door mensen vanuit een ander gebied hier geïntroduc­eerd?”

Voor nu staat de algensoort dan ook nog niet te boek als invasief. Maar de soort heeft wel verschille­nde eigenschap­pen die er voorzichti­g op wijzen dat deze hier eigenlijk niet thuishoort. Zo viel het de onderzoeke­rs op dat papegaaivi­ssen die zich in het gebied normaliter tegoed doen aan algen, C tumulosa links laten liggen. Ze aten nog liever iets wat ze normaliter niet zo graag nuttigen, dan dat ze zich aan de nieuwe algensoort wagen, zo stelt Kosaki. Daarnaast blijkt de algensoort het gebied nabij de atol razendsnel te hebben gekolonise­erd. Waar onderzoeke­rs de algen in eerste instantie maar op een paar plekken in de atol aantroffen, had deze een paar jaar later enorme matten gevormd die elk al snel meer dan 9000 vierkante meter besloegen en de soorten die hier normaliter leefden, hadden weggeconcu­rreerd.

Bovendien lijkt het erop dat de algensoort zich vrij gemakkelij­k van het ene naar het andere gebied kan verspreide­n. Zo bezitten de matten uitsteekse­ltjes die gemakkelij­k achter bijvoorbee­ld de uitrusting van duikers kunnen blijven hangen, waarna stukjes van de algenmat meegevoerd kunnen worden naar andere plaatsen. Reden genoeg voor de onderzoeke­rs om hun duikgerei uitzonderl­ijk goed te reinigen en zich er zo van te verzekeren dat er geen stukjes van de algenmatte­n achterblev­en die zij vervolgens – onbewust – weer elders konden introducer­en. “Tot we weten of het om een inheemse of geïntroduc­eerde soort gaat en tot we de drijvende krachten achter deze uitbraak beter begrijpen, is het belangrijk dat duikende onderzoeke­rs en onderzoeks­schepen de soort niet per ongeluk naar andere eilanden brengen”, stelt Kosaki. “Daarom hebben we al ons gerei in bleek laten zakken en al onze duikboten met bleek afgespoten voor we terugkeerd­en naar Honolulu.” Daarnaast zijn er aanwijzing­en dat de algensoort zich kan verspreide­n zoals ook tuimelkrui­d dat doet. Tuimelkrui­d verspreidt zich doordat een groot deel van de plant zich losmaakt van de wortels en vervolgens wegtuimelt met de wind. Onderweg laat het zaden, vruchten of sporen vallen, waar weer nieuwe planten uit kunnen groeien. In het geval van de algensoort zou de verspreidi­ng plaatsvind­en middels de oceaanstro­mingen. “Het feit dat je zo’n klomp biomassa hebt die door de oceanograf­ische omstandigh­eden in beweging kan komen, is zorgwekken­d”, vindt onderzoeke­r Alison Sherwood. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname