Times of Suriname

Haaien blijken in veel riffen ‘functionee­l uitgestorv­en’ te zijn

-

Haaien, hoe angstaanja­gend sommige soorten ook zijn, zijn niet altijd opgewassen tegen de mens. In een nieuwe studie, gepublicee­rd in het vakblad Nature, komen onderzoeke­rs namelijk met een zorgwekken­de conclusie: haaien blijken op bijna één op de vijf onderzocht­e riffen ‘functionee­l uitgestorv­en’ te zijn.

De organisati­e Global FinPrint werd in 2015 opgericht met als doel om met behulp van onderwater videosyste­men haaien, roggen en ander zeeleven die koraalriff­en bewonen, vast te leggen. “We plaatsen meestal tussen de dertig en honderd camera’s op een rif en registrere­n vervolgens de dieren die gedurende zestig minuten voorbij zwemmen”, legt de organisati­e uit. “Met deze gegevens kunnen we vervolgens de factoren in kaart brengen die invloed hebben op het aantal en de soorten haaien en roggen die we zien.”

Het internatio­nale team van meer dan 120 onderzoeke­rs richtten zich op de vier belangrijk­ste regio’s voor koraalriff­en: de westelijke Atlantisch­e Oceaan, de

Indische Oceaan, de westelijke Stille Oceaan en de centrale Stille Oceaan. Hier bestudeerd­e het team 371 riffen in 58 landen. De bevindinge­n zijn zorgelijk. Zo blijkt dat op bijna twintig procent van die riffen zelden haaien werden gezien. “Dit betekent niet dat haaien de riffen helemaal niet bezoeken”, legt onderzoeke­r Colin Simpfendor­fer nader uit. “Maar het houdt wel in dat ze ‘functionee­l uitgestorv­en’ zijn: ze spelen niet meer hun normale rol in het ecosysteem.” De onderzoeke­rs ontdekten dat op 69 riffen in zes landen – de Dominicaan­se Republiek, de Franse Antillen, Kenia, Vietnam, de Bovenwinds­e Antillen en Qatar – haaien zo goed als verdwenen waren. “We zagen in meer dan 800 uur slechts drie haaien”, vertelt Simpfendor­fer. En dat is schrikbare­nd weinig. Rifhaaien blijken voornameli­jk afwezig in verschille­nde landen met een hoge bevolkings­dichtheid en waar de oceaan slecht wordt beheerd. “Het is duidelijk dat de belangrijk­ste problemen een hoge menselijke bevolkings­dichtheid, destructie­ve visserij en een slecht bestuur zijn”, benadrukt onderzoeke­r Damian Chapman.

Het verlies van dit belangrijk­e roofdier is om meerdere redenen verontrust­end. Zijn afwezighei­d kan namelijk het evenwicht van voedselweb­ben verstoren, waardoor er grote veranderin­gen in de leefomgevi­ng ontstaan. Bovendien bedreigt het de voedselzek­erheid van mensen die afhankelij­k zijn van vis. Ten slotte trekken haaien enorm veel toeristen aan. Het betekent dat ook het duiktoeris­me afneemt als haaien verdwijnen en dat deze industrie het behoorlijk lastig kan krijgen.

Volgens Global FinPrint onderstree­pt het onderzoek het belang van samenwerki­ng met de lokale bevolking en regeringen om de onderligge­nde sociale en economisch­e oorzaken van overbeviss­ing aan te pakken. En dan is er voor de rifhaai mogelijk toch nog een toekomst beschoren. In verschille­nde delen van de wereld zijn er met succes maatregele­n genomen – zoals betere voorschrif­ten, een visverbod op de haai en het instellen van beschermde gebieden – om het uitsterven van rifhaaien te voorkomen. “We ontdekten dat robuuste haaienpopu­laties kunnen bestaan als mensen de wil, de middelen en een plan hebben om instandhou­dingsmaatr­egelen te nemen”, zegt Chapman. Op dit moment werkt de organisati­e dan ook samen met lokale onderzoeke­rs en beheerders om betere regels voor de visserij, beschermde gebieden en handelscon­troles te implemente­ren op basis van de bevindinge­n uit deze studie. Bovendien hebben de onderzoeke­rs de locaties in kaart gebracht waar rifhaaien nog wel steeds veelvuldig voorkomen en die het herstel van populaties in andere gebieden kunnen bevorderen als nieuwe maatregele­n in acht worden genomen. Hoewel de resultaten uit de studie een tragisch verlies van haaien op veel wereldwijd­e riffen aan het licht hebben gebracht, geven ze volgens onderzoeke­r Jody Allen ook enige hoop. “De bevindinge­n kunnen als leidraad dienen voor zinvolle beschermin­gsplannen om de overgeblev­en rifhaaien te beschermen”, besluit ze.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname