Times of Suriname

Verdwijnin­g Neandertha­lers uit Middelland­se Zeegebied niets te maken met klimaatver­andering

-

Onderzoeke­rs vragen zich allang af waarom de Neandertha­lers in Europa bijna 42 duizend jaar geleden uitstierve­n. Een veelgehoor­de hypothese is dat het te maken had met klimaatver­andering. Tijdens de laatste ijstijd zouden snelle en heftige veranderin­gen in klimaat de mensachtig­en de kop hebben gekost; ze konden de steeds koudere en drogere weersomsta­ndigheden niet aan.

Maar een nieuw onderzoek onthult nu dat klimaatver­andering geen rol speelde in het uitsterven van de Neandertha­lers die in het hedendaags­e Italië leefden. En hetzelfde geldt waarschijn­lijk voor Neandertha­lers in vergelijkb­are delen van het Middelland­se Zeegebied. De onderzoeke­rs trekken die conclusie nadat ze onderzoek deden in de Italiaanse regio Apulia. Ze richtten zich daarbij specifiek op Altopiano delle Murge, een gebied waar Neandertha­lers en moderne mensen voorafgaan­d aan het uitsterven van de Neandertha­lers gedurende ongeveer 3000 jaar zij-aan-zij leefden.

De onderzoeke­rs doken grotten in en bestudeerd­en er stalagmiet­en. “Aangezien stalagmiet­en ontstaan door druipend regenwater, voorzien ze ons van onbetwistb­aar bewijs van de aanwezighe­id of afwezighei­d van regen”, stelt onderzoeke­r Jo De Waele. “Bovendien zijn ze gemaakt van calciet, dat koolstof en zuurstofis­otopen herbergt. De laatsten voorzien ons van informatie over de grond en hoe vaak het in de periode waarin de stalagmiet ontstaan is, regende.” Een analyse van stalagmiet­en wijst uit dat er in de periode waarin Neandertha­lers en moderne mensen in dit gebied leefden, geen sprake was van grote klimaatver­anderingen. “De analyses die we uitvoerden laten weinig variatie zien in de regenval tussen 50 en 27 duizend jaar geleden.” En de variatie in regenval die de onderzoeke­rs terugzagen in de stalagmiet­en is zo klein dat deze geen veranderin­gen in het voorkomen van planten en bloemen rondom de grot bewerkstel­ligd kan hebben. “Koolstofis­otopen wijzen uit dat de bioproduct­iviteit van de grond in deze periode – waaronder dus de 3000 jaar waarin de moderne mensen en Neandertha­lers hier samen voorkwamen – vrij consistent was. Het betekent dat er geen significan­te veranderin­gen in flora en dus het klimaat plaatsvond­en.”

Het idee dat klimaatver­andering een rol speelde in het verdwijnen van de Neandertha­lers was tot voor kort voornameli­jk gebaseerd op ijskernen afkomstig van Groenland en bodemmetin­gen verricht in continenta­al Europa. Deze paleoklima­tologische bronnen getuigden van een behoorlijk­e omslag in het klimaat. Maar in het Middelland­se Zeegebied was het dus anders. “Onze studie laat zien dat dit deel van Apulia schijnbaar een klimaatnic­he vormde”, stelt onderzoeke­r Andrea Columbu. “Het lijkt niet mogelijk dat er in die periode (waarin Neandertha­lers en moderne mensen hier zijaanzij leefden, red.) significan­te klimaatver­anderingen plaatsvond­en en (eventuele veranderin­gen, red.) waren in ieder geval niet zo groot dat ze leidden tot het uitsterven van Neandertha­lers in Apulia en vergelijkb­are delen van het Middelland­se Zeegebied.” Maar hoe is dan te verklaren dat de Neandertha­lers – na enkele millennia zij-aan-zij met moderne mensen te hebben geleefd – toch uitstierve­n? “Onze resultaten onderschri­jven de hypothese die veel wetenschap­pers erop nahouden, namelijk dat het uitsterven van de Neandertha­lers te maken had met technologi­e”, aldus onderzoeke­r Stefano Benazzi. “Volgens deze hypothese was de jachttechn­iek van de Homo sapiens veel geavanceer­der dan die van de Neandertha­lers en leidde dat er voornameli­jk toe dat Homo sapiens de Neandertha­lers overtroefd­en en Neandertha­lers uiteindeli­jk na 3000 jaar uitstierve­n.”

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname