Times of Suriname

Mensen bereikten Noord-Amerika mogelijk 15.000 jaar eerder dan gedacht

-

Opgegraven werktuigen in een Mexicaanse grot tonen aan dat moderne mensen ongeveer 30 duizend jaar geleden al rondliepen op het Amerikaans­e continent, grofweg twee keer zo vroeg als gedacht. Dat blijkt uit twee nieuwe wetenschap­pelijke onderzoeke­n die gepublicee­rd zijn in het toonaangev­ende wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature.

Tot nu toe was de wetenschap­pelijke consensus dat mensen ongeveer vijftiendu­izend jaar geleden vanuit Oost-Azië voor het eerst Noord-Amerika bereikten. Zij deden dat door een drooggeval­len landbrug over te steken tussen Siberië en Alaska. De onderzoeke­rs schrijven in Nature dat ze bijna tweeduizen­d kalkstenen werktuigen opgroeven in de Chiquihuit­egrot, gelegen in een bergachtig gebied in het noorden van Mexico. De voorwerpen werden mogelijk gebruikt als mesjes en speerpunte­n. Volgens archeoloog en hoofdonder­zoeker Ciprian Ardelean aan de Autonome Universite­it van Zacatecas in Mexico zijn de oudste artefacten tussen de 18 en 26 duizend jaar oud, ten tijde van de piek van de laatste ijstijd.

Het mogelijke feit dat de mens Noord-Amerika al veel eerder bevolkte, wordt met de nodige voorzichti­gheid begroet door andere wetenschap­pers, die de bevindinge­n in Nature hebben beoordeeld.

Zo vragen zij zich af of de voorwerpen, die zeer nauwkeurig zijn gedateerd, ook daadwerkel­ijk door mensen zijn gemaakt of mogelijk zijn gevormd door natuurlijk­e processen. Daarvoor zullen de onderzoeke­rs in Mexico met meer bewijzen moeten komen.

Homo Sapiens, oftewel de moderne mens, verscheen ongeveer 300 duizend jaar geleden in Afrika op het toneel en verspreidd­e zich vervolgens over de rest van de wereld.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname